-

CLICKPENTRUFEMEI. Bufnițele, misterioasele păsări de noapte

Când apune soarele, li se ascut toate simțurile. Pornesc la vânătoare: cele de talie mică caută greieri sau lăcuste, cele mari - arici, rozătoare, păsări, ba chiar și pui de vulpe. Bufnițele ne-au fascinat dintotdeauna și sunt înconjurate de o aură de mister.

Au ochii imobili

Știai că bufnița este singura pasăre care are ochii situați în partea anterioară a capului, la fel ca omul? Doar că, spre deosebire de acesta, ochii ei sunt imobili. Pentru a compensa asta, bufnița are un gât flexibil, putându-și roti capul cu 180, ba chiar cu 270 de grade, în funcție de specie. Penajul din zona feței e dispus astfel încât să direcționeze mai bine sunetele către urechi. Practic, e echipată ca să fie un vânător de temut!

Ciuvica, de dimensiunea unei vrăbii

E cunoscută și sub numele de cucuvea pitică. Își duce traiul în zonele împădurite de la munte. Este cea mai mică dintre bufnițe, având dimensiunea unei vrăbii. Lungimea corpului nu depășește 20 cm. Masculii cântăresc până în 100 g, femelele un pic mai mult. Cu ghearele sale puternice, prinde nu doar șopârle, insecte sau lilieci, ci și păsări mai mari ca ea, precum sturzii. Masculul conduce femela pe teritoriul pe care-l controlează și îi arată locurile de cuibărit. În general, masculul cântă pentru a indica teritoriul ocupat, iar perechea i se alătură curând. Când se formează o nouă pereche, partenerii cântă în duet.

Află alte detalii interesante despre bufnițe pe clickpentrufemei.ro.