-

Simptomele hepatitei C și cum poate fi diagnosticată

Hepatita C este o infecție virală care determină inflamația ficatului, uneori ducând la afectarea gravă a acestui organ esențial . Virusul hepatitei C se răspândește prin sângele contaminat.

Spre deosebire de hepatita A și B, nu există vaccinuri pentru hepatita C. Boala este extrem de contagioasă, ceea ce explică numărul mare de persoane care suferă de această infecție.

Până de curând, tratamentul împotriva hepatitei C a necesitat injecții săptămânale și medicamentație pe cale orală, dar multe dintre persoanele infectate nu au putut să le ia din cauza altor probleme de sănătate sau a efectelor secundare. (PM)

Hepatita C este o infectie a ficatului cauzata de virusul hepatic C. Din cauza faptului ca simptomele sunt destul de putine, multi oameni habar nu au ca se confrunta cu aceasta boala.

Hepatita C are mai multe forme. Cea mai cunoscuta dintre ele este Hepatita C de tip 1. Niciuna nu este mai grava decat cealalta insa fiecare dintre ele va raspunde diferit la tratament.

Hepatita C: Simptome
Virusul hepatic C este inselator. Unele persoane care se confrunta cu hepatita C nu au niciun simptom. Este posibil sa nu fie diagnosticati pana cand medicul de familie descopera in urma unui test de sange o problema cu enzimele ficatului.

In prima faza (hepatita C acuta) exista urmatoarele simptome similare cu ale racelii:

– dureri stomacale;

– pierderea apetitului;

– starea de greata;

– epuizare;

– diaree;

– dureri musculare si ale incheieturilor.

Hepatita C cronica

Daca o persoana nu este diagnosticata si tratata s-ar putea confrunta multi ani cu boala fara sa banuiasca nimic. Aceasta este forma cronica a infectiei. Unii bolnavi care au avut-o pentru multa vreme au dezvoltat cancerul la ficat.

Semne care arata ca ficatul nu functioneaza normal:

– icter (pielea si ochii se ingalbenesc)

– urina este inchisa la culoare.

Ciroze:

O persoana se poate confrunta cu o ciroza daca a suferit 20-30 de ani de hepatita C. Ciroza este dezvaluita de:

– retentia de apa;

– o persoana se invineteste si sangereaza usor

– piele si ochi ingalbeniti.

Hepatita C: Cand este recomandat sa mergi la medic

Daca ai avut vreunul dintre simptomele hepatitei C sau crezi ca ai fost expus la virus mergi la medicul de familie si cere un test de sange.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Articole înrudite