-

Totul despre cistită. Află care sunt simptomele și tratamentul

Cistita este o inflamație a vezicii urinare, cauzată de obicei de o infecție bacteriană. Aproape toate femeile vor avea cistită cel puțin o dată în viața lor, iar la aproximativ una din cinci femei care au avut aceasta afecțiune, ea va apărea din nou. 

Cistita poate să apară la orice vârstă, dar este mai frecventă lafemeile însărcinate, cele suferinde de diabet zaharat sau femeile la menopauză.

Mai puțin frecvent, cistita poate să apară ca o reacție la anumite medicamente, radioterapie sau iritante potențiale, cum ar fi spray-ul de igienă feminină sau utilizarea pe termen lung a cateterului.

Cistita poate apărea și ca o complicație a unei alte boli. Cistita apare de obicei atunci când uretra și vezica urinară, care în mod normal sunt sterile (fără microbi), devin infectate cu bacterii.

Cistita afectează persoanele de ambele sexe și toate vârstele, dar este mai frecventă la femei decât la bărbați.

Aproximativ 80% din toate infecțiile tractului urinar sunt cauzate de Escherichia coli.

Aceste bacterii fac parte din flora intestinală sănătoasă. Cu toate acestea, tipurile virulente pot pătrunde în vezică prin uretra și pot provoca infecții ale tractului urinar.

Infecțiile tractului urinar reprezintă o mare parte din infecțiile dobândite în spital, în special în rândul pacienților care utilizează catetere urinare.

Următoarele sunt semne și simptome comune ale cistitului:

- Urina poate avea urme de sânge
- Urina este întunecată și / sau tulbure
- Urina are un miros puternic
- Durere chiar deasupra osului pubian
- Durere de spate si în abdomen
- Frecvența necesității de a urina
- Senzatie de arsuri la urinare
- Când copiii au cistita, pot avea oricare dintre simptomele enumerate mai sus, plus vărsături și slăbiciune generală (PM)

Cistitele aparute in urma infectiei vezicii sunt banale. Aproape trei femei din zece sufera de acesta boala, dar printre acestea, unele sufera recidive dese, declansate de o igiena intima incorecta. Iata cateva sfaturi pentru o igiena corecta.

Igiena intima

• Cel mai important:

Cand mergeti la toaleta, stergeti-va din fata in spate, pentru a nu contamina uretra cu bacteriile ce provin de la anus. Copiii trebuie invatati sa faca la fel.

• Produsele de toaleta:

Folositi produsele de igiena simple, ale caror pH se afla intre 5 si 7, in locul sapunurilor antibacteriene. Acestea dezechilibreaza flora bacteriana, fara sa elimine bacteriile responsabile de infectii. De asemenea, trebuie evitate dusurile vaginale.

• In timpul ciclului menstrual:

Aveti grija sa schimbati tamponul sau absorbantul adesea, de 3 ori pe zi sau mai des.

Citeste continuarea AICI

Articole înrudite