-

Creşterea CO2 din atmosferă reduce valoarea nutritivă a alimentelor

Creşterea nivelului de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă până în 2050 va reduce valoarea nutritivă a numeroase culturi, ceea ce ar putea produce deficienţe de zinc, fier şi proteine în cazul a milioane de persoane, avertizează un studiu publicat luni în jurnalul ştiinţific Nature Climate Change şi citat de AFP.

Creşterea concentraţiei de CO2 din atmosferă, care ar putea ajunge la 550 de părţi per milion (ppm) în jurul anului 2050 - faţă de 405 ppm în 2017, "ar reduce cu 3% până la 17% conţinutul de fier, proteine şi zinc din numeroase culturi de bază".

Această scădere a valorii nutritive a alimentelor se va traduce printr-o "deficienţă de zinc în cazul a 175 de milioane de persoane, dar şi de proteine, la 122 de milioane de persoane, până în 2050, exacerbându-se carenţele (nutriţionale) existente deja la peste un miliard de oameni", se arată în concluziile cercetării.

Aceste persoane se vor adăuga celor 662 de milioane de locuitori ai planetei care suferă de carenţă de proteine, celor 1,5 miliarde care se confruntă cu deficienţa de zinc şi celor 2 miliarde care au deficit de fier.

Citeste mai mult pe RTV.NET

Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie

Articole înrudite