-

Boala care afectează 500.000 de românce

Endometrioza este una dintre cele mai grave maladii care afectează femeile, peste jumătate de milion de românce fiind deja diagnosticate cu această boală invalidantă şi greu de depistat, avertizează specialiştii.

În lipsa unor centre specializate, media de diagnosticare la noi în ţară este de peste 10 ani, timp în care endometrioza avansează.

Depistarea tardivă a endometriozei nu reprezintă o problemă doar la nivel naţional, dar în lipsa educaţiei sanitare şi a centrelor de specialitate, o pacientă din România primeşte un diagnostic corect mult mai târziu, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană.

„Endometrioza este o boală cu totul particulară care se caracterizează prin prezenţa ţesutului endometral care creşte în afara uterului.

Leziunile endometriale se pot regăsi peste tot în cavitatea pelviană dar şi în alte părţi ale corpului precum rinichi, ficat, tub digestiv, plămâni, sinusuri şi chiar în creier. Medicii şi cercetătorii încearcă să stabilească modul în care aceasta se diseminează.

Având o multitudine de manifestări clinice de foarte multe ori nu este diagnosticată la timp pentru că nu există informaţia medicală a pacientelor şi respectiv a medicilor. (...)

Citeste continuarea AICI

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

Articole înrudite