-

Afte bucale. Ce sunt aftele și cum se tratează

Afte bucale. Se întâmplă, când te aștepți mai puțin, să simți o durere foarte mare în interiorul cavității bucale. Îți strică buna dispoziție, nu poți mânca, vorbești greu. Această durere vine de la o aftă bucală.

Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică ce sunt aceste afecțiuni și cum este bine să acționăm pentru a le trata.

Afte bucale. Ce sunt?

„Aftele bucale reprezinta acele pete extrem de dureroase care apar in interiorul cavitatii bucale: pe gingii, in cerul gurii, pe limba, sub limba sau pe partea interioara a obrazului. Cauzele care duc la aparitia acestora sunt diferite. Nu s-au stabilit cu exactitate. Insa printre acestea se numara consumul de lactate, branzeturi fermentate, fructe de padure, alcool sau oleaginoase (nuci, migdale, alune, etc.). Aparitia aftelor este influentata si de alte situatii. Atunci cand se produce o leziune, oricat de mica ar fi ea, in interiorul gurii prin periaj sau din alte motive, exista o predispozitie ca ele sa se formeze”, explica medicul Adrian Mina.

Aftele bucale pot fi de doua feluri: minore sau majore.

Cele minore au o dimensiune mica si pot fi singulare sau multiple. Insa, cele majore pot ajunge pana la dimensiunea unei monede de 50 de bani. Acestea sunt foarte dureroase.

“Am intalnit cativa pacienti care sunt mereu afectati de aceste afte bucale, iar cele majore sunt cel mai greu de suportat pentru ca pot ajunge pana la dimensiunea unei monede de 50 de bani si au un impact negativ asupra intreg corpului. Provoaca o stare generala de disconfort. Nu poti manca, nu poti vorbi. Si dor extrem de tare cand sunt atinse cu limba.

Este foarte important ca persoanele care dezvolta o afta majora sa nu se sperie de dimensiunea acesteia. Chiar daca este o leziune care poate acoperi o suprafata mare din piele. Am avut pacienti care au crezut ca s-au imbolnavit de cancer. Aftele minore sunt la fel de neplacute, mai ales atunci cand se formeaza mai multe una langa cealalta”, mentioneaza Dr. Adrian Mina.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Află tot ce trebuie să știi despre monturi - diagnostic și tratament

 

Articole înrudite