Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce fel de conserve sunt de fapt sănătoase! Nu expiră niciodată

A venit toamna și odată cu ea gospodinele se gândesc la ce conserve să pună la păstrat în cămară pentru la iarnă. Însă nu tot timpul reușim să păstrăm borcanele ca la carte și preparatele ajung să se strice.

19 Septembrie 2018, 16:01

Cristi Mărgărit, consultant în nutriție și fitness, oferă câteva sfaturi utile doamnelor care pun legumele la conservat, dar și celor care fac de an de an gemuri și dulcețuri.

”Când punem conserve acasă trebuie să respectăm regulile de igienă, să spălăm borcanele, să le dezinfectezi prin căldură, legumele să fie curate și astfel nu avem nevoie de conservanți. Așa ne țin ani de zile. Conservele la borcan pot fi consumate și după mulți ani. Când vorbim de vegetale nu este un risc atât de mare. La carne trebuie să avem mare grijă pentru că poate fi fatală, mai ales dacă este capacul umflat. Mare atenție!

În cazul murăturilor avem cele două variante cele în sare sau în oțet și cele puse cu sare sunt mai sănătoase. Acolo este o fermentație lactică și termenul de valabilitate este nelimitat, adică nu cred că trăim noi suficient de mult cât să ajungă să nu mai fie comestibile. Acidifierea oprește dezvoltarea bacteriilor. Acidul lactic se produce prin fermentație, deci conservarea este naturală și va ține” a explicat expertul.

Așadar cele mai sănătoase murături sunt cele preparate în casă, din apă și sare neiodată, păstrate în vase de sticlă. Este recomandat ca murăturile cu oțet să fie consumate cât mai rar, deoarece doar murăturile cu sare conțin acizi lactici. Fiecare tip de murături este indicată unei afecțiuni. De exemplu, castraveții au proprietatea de a scădea colesterolul, conopida are rolul de a încetini procesul de îmbătrânire, iar roșiile verzi combat virusurile.

Întăresc sistemul imunitar

Întrucât au probiotice, murăturile sunt benefice pentru persoanele care fie se confruntă cu dezechilibrul florei intestinale şi cu imunitate scăzută, fie după un aport de medicamente antiinflamatoare sau antibiotice.

De asemenea, sunt indicate celor cărora li se administrează chimioterapie sau radioterapie. Dar doar murăturile preparate în saramură au un conţinut bogat în probiotice, spre deosebire de castraveţii muraţi vara.

Împiedică acumularea de grăsimi în sânge

În cazul persoanelor care suferă de dislipidemii (creşterea colesterolului de tip LDL şi a trigliceridelor în sânge), datorită conţinutului de fibre, murăturile pot reprezenta un adaos preţios în timpul meselor.

Citeste continuarea pe CLICKSANATATE

flă tot ce trebuie să știi despre monturi - diagnostic și tratament

De toate 28 Decembrie 2018, 09:32

Pericolul întreruperii tratamentelor medicale

În unele boli, după diagnosticare şi pornirea tratamentului, bolnavii se simt evident mai bine, destul de devreme. Este o...

Pericolul întreruperii tratamentelor medicale
De toate 28 Decembrie 2018, 09:26

Îți este frig tot timpul? Află ce probleme de sănătate poți avea

Există o varietate de condiții care ar putea explica de ce vă simțiți ca și cum ar exista o iarnă nesfârșită care se...

Îți este frig tot timpul? Află ce probleme de sănătate poți avea
De toate 23 Decembrie 2018, 08:18

Aşa se face cel mai bun COZONAC de Crăciun

Gospodinele îl trântesc şi pun un ingredient secret în compoziţia cozonacului. Cozonacul lor iese mereu şi pufos şi gustos!

Aşa se face cel mai bun COZONAC de Crăciun
De toate 23 Decembrie 2018, 07:38

Bea asta în fiecare dimineaţă şi slăbeşte 10 kilograme în 30 de zile!

Acest truc simplu te ajuta sa slabesti 10 kilograme in 30 de zile fara sa tii dieta stricta. Ba chiar vei putea sa mananci...

Bea asta în fiecare dimineaţă şi slăbeşte 10 kilograme în 30 de zile!
De toate 21 Decembrie 2018, 12:20

De ce se divorțează atât de mult în ianuarie

De ani de zile, oamenii numesc luna ianuarie drept „luna divorțurilor”. Chiar dacă un studiu de la Universitatea din...

De ce se divorțează atât de mult în ianuarie
De toate 21 Decembrie 2018, 11:03

Obiceiuri bizare de Crăciun. Împodobirea bananului și pariurile din Suedia

Craciunul inseamna sarbatoare, oferire si primire de cadouri, colinde si mese bogate. Sunt atat de multe elemente diferite...

Obiceiuri bizare de Crăciun. Împodobirea bananului și pariurile din Suedia
De toate 20 Decembrie 2018, 18:40

Pizza de post. Reţetă rapidă şi delicioasă

O reteta atat de buna, ca nici nu te vei gandi ca este de post. Pizza cu legume, sanatoasa, cu ingrediente simple, de vara....

Pizza de post. Reţetă rapidă şi delicioasă
De toate 20 Decembrie 2018, 18:30

4 trucuri să elimini energiile negative din casa ta

Energiile negative iti pot face mult rau daca nu le cureti periodic. Cum apar energiile negative?

4 trucuri să elimini energiile negative din casa ta