-

Cum ne dăm seama dacă avem o sarcină extrauterină?

O sarcină extrauterină nu este o complicație comună, însă prezintă foarte multe riscuri. Așadar, aceasta trebuie depistată din timp pentru a evita complicații. Însă cum ne dăm seama dacă avem o sarcină extrauterină?

Site-ul bebee.ro vă oferă răspunsul la această întrebare precum și multe alte detalii legate de sarcina extrauterină.

Multe femei însărcinate sunt foarte îngrijorate să nu apară nicio complicație care să le pericliteze sarcina sau sănătatea. Sarcina extrauterină sau ectopică este una dintre aceste complicații.

Sarcinile normale se dezvoltă în interiorul uterului. În cazul unei sarcini extrauterine, ovulul se atașează de un alt organ, de cele mai multe ori de trompele uterine, însă se pot atașa și de cervix, ovare sau de o altă parte a abdomenului.

Sarcina extrauterină este o complicație foarte gravă. Aceasta poate cauza sângerări interne, infecții și chiar moartea.

Totuși, această afecțiune nu este foarte comună, apărând la 1 din 100 de femei însărcinate. Cu toate acestea, au fost înregistrate procentaje mai mari în ultimii ani.

Experții consideră că acest fenomen este cauzat de răspândirea bolilor cu transmitere sexuală, boli care pot afecta sistemul reproducător.

Care sunt simptomele unei sarcini extrauterine?

La început sarcinile extrauterine nu se deosebesc foarte mult de cele care decurg în mod normal. Viitoarele mămici pot prezenta simptomele obișnuite precum oboseala, greața, schimbări la nivelul sânilor și întârzierea menstruației. Cu toate acestea, există anumite indicii care pot sugera o sarcină extrauterină printre care și:

- Dureri abdominale acute

- Sângerări vaginale

- Dureri la nivelul umerilor

- Senzații de greață și de vomă

- Stări de leșin și de amețeală

În cazul în care ai dureri și sângerări severe trebuie să mergi de urgență la spital. În cazul în care prezinți celelalte simptome trebuie să mergi la un control. Cu cât este depistată și diagnosticată mai repede cu atât poate fi vindecată mai repede.

Cum poți să afli dacă ai o sarcină extrauterină?

Citește și Sfatul medicului, pentru boli grave

Nu poți șii cu siguranță dacă ai sau nu o sarcină extrauterină până nu te prezinți la un control medical. De obicei medicul specialist va efectua o ecografie la nivelul pelvisului, însă poate apela și la teste de sânge sau la laparoscop – un instrument subțire introdus în abdomen.

Cum poate fi tratată o sarcină extrauterină?

Sarcina ectopică poate fi tratată fie medicamentos, fie chirurgical. Cel mai indicat este să vorbești cu medicul tău pentru a te sfătui care dintre aceste variante este cea mai potrivită pentru tine.

- Tratamentul cu metotrexat este utilizat pentru a pune capăt unei sarcini dezvoltate în interiorul trompelor uterine.

- Intervenția chirurgicală este utilizată pentru a îndepărta o sarcina ectopică. Uneori este necesară și îndepărtarea unei trompe uterine odată cu sarcina.

Ce femei prezintă riscuri ridicate pentru a dezvolta o sarcină extrauterină?

Femeile prezintă un risc ridicat de a dezvolta o sarcină extrauterină în următoarele cazuri:

- au mai avut în trecut altă sarcină extrauterină;

- suferă sau au suferit de endometrioză;

- au suferit intervenții chirurgicale la nivelul trompelor uterine sau al abdomenului;

- fumează;

- au depășit vârsta de 30 de ani;

- în timpul unei proceduri de fertilitate, ovulul a fost implantat în trompele uterine și nu în uter.

Sursa: yve.ro

Articole înrudite