-

Bătături? Așa poți scăpa de ele!

Dincolo de faptul că sunt inestetice, bătăturile sunt și foarte dureroase. Îți spunem care sunt măsurile corecte de îngrijire pentru a scăpa de ele.

Bătătura e îngroșarea stratului superficial al pielii, ca o reacție firească, de apărare, la o suprasolicitare mecanică. Pielea îngroșată protejează țesuturile de dedesubt de o agresiune mecanică și permanentă.

Bătăturile sunt cauzate de factori ce țin de activitățile noastre zilnice (statul îndelung în picioare), de hobby-urile noastre (grădinăritul, tricotatul), de sporturi (jogging, fotbal, balet, handbal, baschet) sau de purtarea încălțămintei nepotrivite (tocuri prea înalte, talpă rigidă, materiale sintetice, care nu permit circulația aerului). Chiar și unele boli pot să provoace bătături - obezitatea (presiunea prea mare pe picior), diabetul și arteriopatia periferică.

Ce neplăceri pot să dea

Calusurile și bătăturile netratate pot, în timp, să cauzeze dureri în timpul mersului sau la purtarea încălțămintei. Pot apărea chiar modificări ale posturii sau ale mersului, pentru că încercăm să evităm durerea dată de bătături. Pot să apară vezicule (bășici), chiar infecții ale osului sau infecții bacteriene ale articulației. Dacă pacientul are diabet, riscul apariției unor ulcerații ale pielii în zona cu probleme e mai mare.

Când bătăturile nu s-au extins foarte mult sau nu au provocat deformări ale degetelor, se poate interveni de acasă, în moduri foarte delicate, pentru reducerea lor, în niciun caz pentru eliminarea lor totală.

Ce poți face

Ține-ți zona afectată de bătătură (picior, mână, cot) în apă caldă 10 minute, până când pielea se înmoaie.
Freacă delicat zona afectată cu o piatră ponce înmuiată în apă, în prealabil. Nu apăsa pe nicio regiune, ca să previi sângerările.
În fiecare zi, aplică-ți pe zona afectată o loțiune hidratantă cu acid salicilic sau uree. Aceste ingrediente înmoaie în mod gradat bătătura.
Protejează-ți zona acoperind-o cu o bucată de cârpă foarte moale. La farmacie se mai găsesc plasturi în formă de gogoașă (au o gaură în centru) care se plasează în jurul locului afectat și care împiedică pantoful să aibă contact direct cu zona afectată.

Citeste continuarea pe CLICKSANATATE

 

Articole înrudite