-

Poluarea ne scurtează viaţa cu aproape 5,5 zile pe an

În ciuda îmbunătățirilor constatate în ultimii ani, poluarea aerului continuă să depășească limitele impuse de Uniunea Europene și Organizația Mondială a Sănătății, potrivit ultimul raport al Agenției Europene de Mediu - "Calitatea aerului în Europa - 2018".

Nici România nu face excepţie, viaţa celor 19 milioane de români scurtându-se cu 292.300 de ani din cauza poluării în 2015, potrivit documentului amintit.

Pentru a înţelege mai bine efectele poluării, asta înseamnă că numai într-un an, viaţa fiecăruia dintre noi s-a scurtat cu aproape 5,5 zile.

Transportul rutier, agricultura, producția de energie, industria și gospodăriile populației contribuie în cea mai mare măsură la poluarea aerului.

La jumătatea lunii mai a acestui an, şase ţări au fost trimise de Comisia Europeană în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru neîndeplinirea obligaţiilor lor în materie de calitate a aerului. Alături de Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Ungaria se afla şi România.

Particulele fine în suspensie (PM), dioxidul de azot (NO2 emis de motoarele diesel) și ozonul de la nivelul solului (O3) afectează grav sănătatea umană, în condiţiile în care cele 2.500 de stații de monitorizare a calităţii aerului din Europa au relevat existenţa unor concentraţii ridicate de astfel de compuşi.

Mortalitatea datorată expunerii la poluarea aerului este estimată în termenii "ani de viață pierduți" şi "decese premature". Din cauza expunerii la concentraţii mari de PM2,5, românii au pierdut 271.600 de ani de viaţă în 2015.

La aceştia se mai adaugă scurtarea vieţii cu 14.100 de ani generată de expunerea la concentraţii de NO2 peste limitele admisibile şi 6.600 de ani pierduți din cauza expunerii la O3. În ceea ce priveşte moartea prematură, expunerea la concentraţii mari de PM2,5 a cauzat în 2015 dispariţia a 25.400 de persoane, expunerea la NO2 a altor 1.300 de persoane, iar concentraţile mari de ozon la nivelul solului au fost răspunzătoare de moartea prematură a 580 de oameni.

Sute de mii de decese în Europa

Estimările actualizate din raport indică faptul că în 2015 concentrațiile de particule fine în suspensie (PM2,5) au fost responsabile de aproximativ 422.000 de decese premature în 41 de țări europene, din care aproximativ 391.000 erau în cele 28 de state membre ale UE.

De asemenea, concentraţiile mari de PM2,5 au generat scurtarea vieţii locuitorilor din Uniunea Europeană cu 4,15 milioane de ani, iar la nivelul întregii Europe cu 4,46 milioane de ani.

Citeste continuarea AICI

Articole înrudite