-

Copiii iubesc matematica, dacă le este explicată cum trebuie

Îţi aminteşti de frustrarea orelor de matematică din clasele de gimnaziu? Când se complica treaba şi funcţiile deveneau nişte abstracţiuni pe care ţi-ai fi dorit să le înţelegi, dar care nu aveau niciun sens dacă „săreai” o oră de mate?

Matematica este logică pură. Doar că, pentru a deprinde corect operaţiile matematice şi a învăţa să gândim logic, există câteva principii ce trebuie respectate atunci când învăţăm matematica (sau ni se predă).

Este cu atât mai important atunci când vine vorba despre copii şi felul cum ei învaţă azi matematica.

Trebuie să aibă sens

Ar trebui ca orice abstracţie să aibă sens şi copilul să înţeleagă de ce anume rezultatul este acela şi nu altul. „De ce” este la fel de important precum „cum”. „Cum” reprezintă învăţarea procedurală (cum adunăm fracţii, procente, etc). Dar dacă acel copil nu înţelege „de ce”-ul, şi învaţă mecanic procedura, o va uita repede.

De asemena, este necesar să se revină asupra conceptelor învăţate anterior, să fie integrate în noile operaţiuni matematice, să fie folosite. Caietul de matematică de anul trecut, cu exerciţiile şi problemele de atunci, se poate dovedi util atunci când elevul învaţă ceva nou. Matematica este o ştiinţă în care informaţia se acumulează şi se clădeşte pe ceva de dinainte.

De exemplu, profesorul poate să predea adunarea fracţiilor, apoi să îi lase pe copii să adune fracţii până când se fixează operaţia. Apoi să le explice „de ce” se adună astfel (şi nu altfel) şi iar să le ceară să adune fracţii.

Copiii ar trebui să înţeleagă legătura matematicii cu realitatea

De ce învăţăm matematică? Copiii trebuie să priceapă că matematica le este necesară şi aplicabilă în viaţa de zi cu zi. Că le va face viaţa mai simplă şi deciziile cotidiene vor fi mai bune dacă ei ştiu cum să le abordeze logic. De exemplu, prima aplicaţie la care se pot gândi, este cea legată de bani: dacă ştii matematică, vei câştiga mai bine, vei economisi mai mult, iar asta cere să cunoşti procente, fracţii, etc.

Matematica este ştiinţa gândirii deductive. Aplicând deducţia în viaţa de zi cu zi, elevii vor înţelege mai bine „de ce”-ul.

Citeste continuarea pe KFETELE.RO

Articole înrudite