-

Prăjitura Cetății

Pe 1 Decembrie 1918 se împlinea visul tuturor românilor: o ţară mare şi unită purtând numele România. Anul acesta celebrăm Centenarul, încercând să scoatem în evidenţă tot ce a dat România mai bun.

Orice celebrare, mai cu seamă cea a unui eveniment atât de important pentru un popor, are nevoie de bucate care sunt pe mesele românilor de sute de ani. Ca şi istoria, şi aromele şi ingredientele s-au împletit cu cele ale popoarelor care au venit aici căutând bogăţii sau, dimpotrivă, alinare. Au rezultat nişte preparate unice pe care vă invităm să le pregătiţi acasă, inspiraţi fiind de bucătarii care le-au cules de prin satele României.

Chef Toma Ioan Cosmin, bucătarul Centenarului, a cules mai multe rețete din zona sa de origine, Alba Iulia, și vă recomandă să le preparați pentru cei dragi.

Ingrediente:

Pentru blat:

600 g biscuiţi

150 ml lapte

200 g unt

100 g zahăr

1 esenţă de vanilie

100 g morcovi

Pentru crema de vanilie:

200 ml smântână lichidă

2 gălbenuşuri

2 linguriţe zahăr

seminţe de vanilie, după gust

5 g gelatină

Pentru crema de ciocolată:

650 g ciocolată neagră amăruie

450 g cremă de brânză sărată, la temperatura camerei

100 g stafide

100 g nuci tăiate grosier esenţă de rom

200 g prune uscate

100 ml vin ars

Afla modul de preparare AICI

Articole înrudite

  • Ciorbe de sarmale și de ardei umpluți

    Ardei umpluți și sarmale se consumă în toate zonele țării. Ambele preparate au nenumărate variante: numim generic ardei umpluți o sumedenie de legume umplute, așa cum și sarmalele au nenumărate compoziții și învelișuri vegetale. Ambele au variante de post, mai ales pe bază de orez și ciuperci, dar lista ingredientelor folosite continuă cu o inepuizabilă inventivitate.

  • Supele clasice franțuzești (reţeta Kerei Caliţa)

    Cea mai lesnicioasă și economicoasă metodă de a prepara carnea, peștele sau legumele a fost dintotdeauna fierberea acestora dimpreună cu tot ce se găsea la îndemână: cu ierburi de gust, cu frunze plăcut mirositoare sau chiar cu buruieni zdravene, cu felurite arome și orice mirodenii sau coloniale aduse de corăbierii puși pe pricopseală.

  • Supă de ceapă ca-n Montmartre (reţeta Kerei Caliţa)

    Cartierul parizian de lângă basilica Sacre Coeur este, poate, cel mai încărcat cu povești romantice din Orașul Lumină. Asta și fiindcă aici a fost locul favorit al pictorilor francezi din a doua jumătate a veacului XIX și nu numai, eroi nu doar ai saloanelor de artă ci și ai chefurilor monstruoase din Montmartre.

  • Aşa se face cel mai bun COZONAC de Crăciun

    Gospodinele îl trântesc şi pun un ingredient secret în compoziţia cozonacului. Cozonacul lor iese mereu şi pufos şi gustos!

  • Trufe cu nuci și rom

    Deserturile sunt bucuria celor mici de Crăciun, dar nici cei mari nu pot rezista aromelor inconfundabile care umplu casa. Vă prezentăm o rețetă de trufe cu nuci și rom, potrivită pentru zilele de Sărbători petrecute în familie.