-

Pericolul întreruperii tratamentelor medicale

În unele boli, după diagnosticare şi pornirea tratamentului, bolnavii se simt evident mai bine, destul de devreme. Este o mare greşeală ca suferinzii, bucuroşi de revenirea la un confort al stării generale să sisteze cu de la ei putere terapia.

Boala revine şi îmbracă forme mai brutale. Orice tratament are o perioadă în care este obligatoriu, întreruperea lui fiind doar de competenţa medicului.

Cercetările, cazuistica, au stabilit care este perioada de administrare a medicamentelor. Iată exemplul războiului cu acea bacterie vicleană, vinovată de ulcer, de gastrite, chiar de cancerele gastrice.

Este vorba de Helicobacter Pylori, descoperită de doi australieni, care au modificat substanţial explicaţia ulcerelor şi implicit tratamentul lui.

Pylori se cuibăreşte în mucoasa stomacului şi cauzează inflamaţia ei. Până la această descoperire, care a adus medicilor australieni premiul Nobel, ulcerele se tratau cu antisecretorii, fiindcă se acuza excesul de acid produs de stomac.

Şi intervenţiile chirurgicale erau dese cu tăierea porţiunii de stomac atacate de acidul gastric în preaplin.

Împotriva Helicobacterului Pylori se face tratament o lună. În prima săptămână se administrează un medicament din clasa omeprazol, pantoprazol, care blochează celulele fabricante de acid clorhidric să îl secrete în exces.

Timp de 7 zile lângă acest antisecretor se utilizează 2 antibiotice, fie amoxicilină plus claritromicină, fie amoxicilină plus metronidazol.

După primele 7 zile se sistează cele 2 antibiotice şi până la a 28-a zi se înghite doar antisecretorul împotriva excesului de acid.

Citeste continuarea AICI

Articole înrudite