-

Bolile "negălăgioase" sunt cele mai periculoase

„Du-te la medic” nu este un sfat, trebuie să devină o poruncă, dacă vrei să prelungeşti starea ta de sănătate.

Dar acest motto are nevoie de o adăugare: „du-te la medic cât mai devreme”, fiindcă diagnosticarea unei afecţiuni încă din faza incipientă şi tratamentul devreme asigură reuşita, de multe ori, în încrâncenata bătălie cu bolile. 

Sunt multe boli negălăgioase, nu sunt semnale clare de infiltrare a acestor maladii viclene, simptomele lor sunt vagi.

Omul trebuie să ştie a recepţiona orice sunet de alarmă şi e cazul să deschidă din timp uşa medicului. Este din ce în ce mai evident că momentul intervenţiei medicului poate hotărî izbânda sau eşecul.

O răguşeală care nu se retrage după trei săptămâni, fiind supusă tratamentului, trebuie să-l trimită pe pacient la medic, pentru că se poate ascunde un cancer de laringe.

Dacă este diagnosticat din timp, ORL-istul taie doar o porţiune a laringelui şi suferindul poate să vorbească şi să se hrănească normal şi după operaţie.

Dacă bolnavul se prezintă într-o fază avansată a cancerului de laringe, se impune scoaterea totală a laringelui şi pacientul va trebui să se hrănească printr-o canulă implantată în gât şi nu mai are voce, va folosi tehnica ventrilocilor, folosirea aerului din stomac sau un dispozitiv ce se lipeşte pe gât şi ajută la sunete metalice.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay.com

Articole înrudite