-

Tot ce trebuie să știi despre constipația la copiii mici

Pentru părinți este destul de greu să-și dea seama când copiii mici au probleme legate de constipație. În timp ce unii copii au scaun în fiecare zi, alții pot avea o dată la două-trei sau chiar mai multe zile.

Sa vezi un WC gol zi dupa zi, poate aduce panica in randul parintilor, insa, de obicei, constipatia la copiii mici nu este un semn de boala. De obicei este o problema legata de alimentatie.

Cand putem vorbi de constipatie la copiii mici?

In general, copiii mici au un scaun pe zi. Daca are mai putin de trei scaune pe saptamana, iar acestea sunt tari si dificil de expulzat, atunci vorbim de constipatie. De asemenea, daca scaunul este foarte mare, tare, uscat si insotit de dureri abdominale sau sange, copilul este constipat.

Nu te ingrijora nici daca cel mic se confrunta din cand in cand cu constipatia. Insa daca acest episod dureaza cel putin doua saptamani, este vorba despre constipatie cronica si trebuie consultat neaparat un medicul pediatru.

Ar mai trebui sa fii atent si la alte simptome precum: dureri de stomac, balonari, stari de greata, pierderea apetitului, stare de indispozitie, plange/tipa in timpul eliminarii scaunului, evitarea WC-ului, transpiratii, urme de scaun lichid pe scutec sau pe lenjerie.

Ce cauzeaza constipatia la copiii mici?

Constipatia la copiii mici poate fi cauzata de diverse lucruri, de la alimentatie, la medicamente.

Iata cateva cauze comune ale constipatiei la copii:

Dieta

Prezenta in exces in alimentatia copiilor a alimentelor procesate, precum si lipsa alimentelor bogate in fibre (cereale integrale, fructe, legume); nehidratarea corespunzatoare. Orice schimbare in alimentatia copilului mic ar trebui sa refaca tranzitul intestinal. De asemenea, trecerea copilului de la laptele matern, la laptele formula sau laptele de vaca, precum si orice aliment nou introdus in alimentatie pot afecta scaunele copilului mic.

Se abtine

Un copil de doi ani este mult mai preocupat de joaca decat de a merge la toaleta. Alti copii sunt speriati de toaleta, in special cele din locurile publice, incat se tin din ce in ce mai mult si nu fac.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Foto: pixabay.com

Articole înrudite