-

Cum puteți economisi energie și reduce factura la încălzire

Încălzirea acoperă un procent important în bugetul de cheltuieli al unei familii în sezonul rece.

Termoizolarea pereților reprezintă măsura cu cel mai mare impact în factură, ce poate conduce la economii de până la 40%.

Și obiceiurile de consum responsabil contribuie însă la reducerea cheltuielilor. Iată câteva acțiuni simple care vă ajută să economisiți bani și energie, fără a pierde din confort, având în același timp un impact mai mic asupra mediului, prezentate de Energy Policy Group, coordonatorul programului România Eficientă:

Setați termostatul la 20 grade Celsius, temperatură optimă pentru sănătatea, confortul și bugetul vostru. Un grad în minus la termostat vă ajută să reduceți factura cu până la 10% pe an.

În timpul nopții, este suficientă și o temperatură de circa 18 grade Celsius în locuință.

Cea mai bună opțiune este aceea de a alege un termostat inteligent, care vă ajută să controlați mai bine temperatura în funcție de necesitățile voastre. De pildă, poate programa funcționarea centralei pe intervale orare, zi de lucru sau weekend.

Țineți cont că setarea unei temperaturi mai mari în termostat decât cea pe care o doriți în casă nu va încălzi mai repede locuința, fiindcă rata de încălzire rămâne aceeași.

Nu acoperiți caloriferul cu haine, îndepărtați fotoliile sau alte lucruri care împiedică transmiterea căldurii. Puteți reduce astfel costurile de încălzire cu până la 20%.

Mai trebuie să țineți cont că dacă peretele pe care e montat radiatorul este slab izolat, cea mai mare parte a căldurii se va risipi afară.

Dacă nu puteți face o izolație corespunzătoare, montați un panou care reflectă căldura între calorifer și perete înspre interior.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay.com

Articole înrudite