-

Coşul zilnic se scumpeşte

În plină pandemie de coronavirus, românii încep să constate că multe din produsele alimentare încep să se scumpească.

O monitorizare realizată de Consiliul Concurenţei pentru intervalul decembrie 2019-23 martie 2020 arată că la multe produse preţurile au crescut cu peste 2 lei/kg, deşi în unele cazuri nu există o motivaţie economică.

Duminică, Executivul a decis plafonarea preţurilor la energie electrică, termică, apă şi carburanţi, dar nu ia în calcul şi plafonarea preţurilor la alimente, considerând că această măsură va destabiliza piaţa.

Conform analizei realizate de Consiliul Concurenţei, care a analizat evoluţia preţurilor pe baza datelor afişate de Monitorul preţurilor, salamul, roşiile proaspete, laptele şi merele au fost produsele care s-au scumpit cel mai mult în luna martie, comparativ cu decembrie 2019.

Există însă şi produse ale căror preţuri au scăzut, aşa cum este cazul la mălai, ceapă, ouă sau fasole.

Pâinea şi cartofii s-au scumpit

Astfel, în cazul pâinii albe de 300 de grame, preţul ajunsese pe 23 martie la 1,92 lei, după ce în decembrie era de 1,4 lei, în ianuarie, de 1,8 lei, iar în februarie, de 1,6 lei.

Şi în ceea ce priveşte sortimentul de pâine intermediară, de 300 de grame, preţul a crescut de la 1,44 lei în decembrie la 1,92 lei în martie, conform monitorizării Consiliului Concurenţei.

Preţul cartofilor albi era pe 23 martie de 2,80 lei/kg, faţă de 2,65 lei/kg în decembrie 2019, şi 2,73 lei, respectiv 2,71 lei/kg în ianuarie şi februarie 2020.

La ora actuală, în pieţele bucureştene, preţul cartofilor albi şi roşii l-a depăşit cu mult pe cel indicat de Consiliul Concurenţei, el fiind acum în cele mai ieftine pieţe între 4 şi 4,5 lei/kg.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay.com

banner 600 a 2

Articole înrudite