-

Milioane de angajați români nu acoperă cheltuielile necesare unui nivel minim de trai decent

Calculele de specialitate relevă că, dintre cele 5 milioane de angajați români, peste 3 milioane nu reușesc să acopere cheltuielile necesare unui nivel minim de trai decent, aproape toți aceștia activând în mediul privat.

Dintre celelalte 2 milioane, pentru care câștigul lunar net se arată suficient, aproximativ jumătate lucrează la stat, în timp ce sistemul concurențial asigură necesarul unei vieți îndestulătoare pentru cealaltă jumătate, de un milion de salariați.

O mare parte dintre cetățeni manifestă aspirații modeste, declarând că s-ar mulțumi și cu sume foarte mici, sub 30% cota minimală luată în considerare de experți.

O familie formată din doi adulți și doi copii are nevoie de un venit lunar de 6.954 lei pentru a duce un trai decent, indică un studiu efectuat de fundația Friedrich Ebert Stifung, pe baza datelor publicate de Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV).

Salariul mediu net pe economia națională se cifrează la 3.202 lei pe lună, conform Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, în cazul în care ambii părinți sunt plătiți la nivel mediu, salariile acestora însumează 6.404 lei.

Adunând și alocațiile celor doi copii, 156 de lei de fiecare, rezultă un venit total de 6.716 lei pe lună, apropiat de cel necesar pentru o viață decentă.

Dar nu toți românii câștigă la fel. Numărul total al salariaților se ridică la peste 5,1 milioane de persoane, din care 4,1 milioane lucrează în sectorul concurențial, iar 950.000 în cel bugetar, potrivit Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP).

Clasificarea INS cuprinde 65 de domenii de activitate. În 30 dintre acestea, salariul mediu depășește media pe țară, iar în restul de 35 de domenii, nivelul de salarizare se situează la o cotă inferioară.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay

banner 600 i 1

Articole înrudite