-

Febra la copii. Cât de periculoasă poate fi și când este cazul să apelați la medic

Febra poate indica prezența unei boli. Însă, de cele mai multe ori, febra este cauzată de o infecție comună, dintre care cele mai multe nu sunt grave.

Febra este un răspuns normal la o varietate de condiții, dintre care cea mai frecventă este infecția.

Rămâne cea mai comună preocupare de sănătate care determină părinții să se prezinte urgent cu copilul la doctor. Aproape fiecare copil va avea o febră ridicată la un moment dat.

Febra este în mod tradițional definită ca o temperatură rectală de peste 38 ºC, orală 37.8ºC, axilară (sub braț) temperatură peste 37.2ºC, urechi (membrana timpanică) temperatură peste 38ºC, frunte peste 38ºC.

Febra în sine nu pune în pericol viața, cu excepția cazului în care este extrem și persistent de mare, cum ar fi mai mare de 41,6 ºC, atunci când este măsurată rectal.

Zona creierului numită hipotalamus controlează temperatura corpului. Hipotalamus crește temperatura corpului ca o modalitate de a lupta împotriva unei infecții. Cu toate acestea, o varietate de condiții pot provoca o febră crescută. (PM)

Orice parinte si-a gasit la un moment dat copilul transpirat, somnolent, arzand de febra si, probabil, s-a panicat in timp ce-i vajaiau prin minte toate posibilele cauze ale febrei celui mic.

Si pentru ca febra e un simptom atat de comun pentru numeroase afectiuni, nu stii ce sa faci mai intai: sa ii pui copilului termometrul, sa suni medicul sau sa-l duci direct la Urgente?

Expertii de la kidshealth.com ne spun ca de obicei febra nu indica o maladie grava. Desi te cam sperii cand temperatura copilului creste, febra in sine nu ii face rau si poate fi chiar un semn bun pentru ca indica faptul ca organismul lupta cu infectia. Mai mult, nu toate febrele au nevoie de tratament, insa temperatura foarte ridicata poate da copilului o stare de discomfort si poate accentua probleme cum ar fi deshidratarea.

Iti oferim cateva informatii despre febra la copii, cum sa o masori, cum sa o tratezi si cand sa chemi doctorul.

Informatii despre febra la copii

Febra apare cand “termostatul” intern al organismului ridica temperatura corpului pete nivelul normal. Acest termostat se gaseste intr-o parte a creierului numita hipotalamus. Acesta stie care e temperatura normala a corpului (aproximativ 37 de grade Celsius) si va trimite mesaje organismului sa mentina aceasta temperatura.

De fapt, temperatura majoritatii oamenilor oscileaza putin pe parcursul zilei: dimineata e, de obicei, un pic mai scazuta, iar seara un pic mai ridicata, iar la copii fluctueaza si cand alearga, se joaca sau fac sport.

Insa, uneori, hipotalamusul va fixa organismul la o temperatura mai ridicata ca reactie la o infectie, o boala sau din alte cauze. De ce ia hipotalamusul aceasta masura? Cercetatorii cred ca ridicarea temperaturii este calea prin care organismul lupta cu microorganismele care cauzeaza infectia – un corp cu temperatura prea ridicata nu e un loc propice pentru germeni.

Cauze ale febrei

E important sa retii ca febra in sine nu e o boala, ci un simptom al unei probleme de sanatate. Iata cateva dintre cele mai comune potentiale cauze ale febrei:

Infectie

Majoritatea febrelor sunt cauzate de infectii sau alte boli. Febra ajuta corpul sa lupte cu infectiile stimuland mecanismele naturale de aparare ale organismului.

Haine prea groase

Bebelusii, in special nou-nascutii, pot face febra daca sunt prea infofoliti sau daca se afla intr-o incapere prea incalzita, deoarece ei inca nu-si pot regla temperatura la fel de bine precum copiii mai mari.

Insa, deoarece febra la nou-nascuti poate indica o infectie grava, chiar si bebelusii prea infofoliti trebuie consultati de un doctor daca au febra.

Vaccinuri

Bebelusii si copiii pot face uneori o usoara febra dupa ce sunt vaccinati.

Desi iesirea primilor dintisori poate duce la o usoara crestere a temperaturii, daca temperatura copilului e mai mare e 37,8 grade Celsius, cauza nu sunt dintii!

Cand semnalizeaza febra la copii o problema grava

Daca in trecut medicii recomandau tratarea febrei numai in functie de temperatura, acum ei recomanda sa se ia in calcul si starea generala a copilului.

Copiii cu temperaturi sub 38,9 grade nu au nevoie de tratament medicamentos decat daca au o stare proasta.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Foto: pixabay