-

Organele care nu dor și nu transmit niciun semnal de alarmă

Îi auzi pe câte unii: „M-a enervat şeful şi a început să mă doară ficatul” sau „Am muncit mult şi mă înţeapă ficatul”! Toate aceste remarci nu au la bază un adevăr, ficatul nu doare, cum nici alte organe nu dor, iar oamenii nu se îngrijorează şi întârzie să consulte un medic.

Ficatul este un organ extraordinar, unii îl numesc laborator, alţii îi spun uzină. În realitate, ficatul este un uriaş combinat însărcinat cu o sumedenie de roluri. În ficat se descompun în elemente primare substanţe şi nutrienţi, în urma muncii lui se nasc alte elemente care participă la repararea oricărui ţesut.

În ficat se face o detoxificare a substanţelor care umblă prin organism. Ficatul produce 70% din colesterol, secreţiile hepatice participă ca bilă la digestie, ficatul produce albumină, câte şi mai câte.

Ficatul nu are în componenţă o reţea de nervi, deci nu doare. Nervi are învelişul ficatului şi în această foiţă pot apărea dureri. Când ficatul se inflamează mult sau creşte printr-o tumoră, este lezată această îmbrăcăminte a ficatului şi se simt dureri, dar asta e mai rar.

Când ficatul şchioapătă, apar alte semne: omul resimte o oboseală exagerată, e atras de pat, de somn. Se colorează urina în ruginiu, fecalele se decolorează.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay