-

Traiul decent în România a sărit de 7.000 de lei/lună

De la inițierea, în toamna 2019, a noii legi privind calculul salariului minim pe baza coșului de consum necesar pentru un trai decent și până la publicarea ei - zilele trecute - în Monitorul Oficial, valoarea acestui set de produse și servicii a crescut cu 4,5%.

Dacă în toamna anului trecut coșul minim costa 6.762 de lei (sumă care ar acoperi costurile vieții pentru o familie cu doi copii), acum costă cu peste 300 de lei mai mult, respectiv 7.071 de lei, arată calculele Jurnalul.

Potrivit noii legi, salariul minim pe economie se va calcula în baza acestui coș de produse și servicii pentru asigurarea traiului decent, astfel că ar fi necesară o triplare a acestuia, respectiv o majorare de la 2.230 la peste 7.000 de lei.

Legea nr. 174/2020, apărută pe 14 august, stabilește structura coșului minim de consum pentru un trai decent în România, indicator care constituie „elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale”.

Comparativ cu momentul inițierii sale, au intervenit modificări de prețuri la toate cele peste 200 de componente ale coșului minim, cele mai importante scumpiri fiind înregistrate la produsele alimentare de bază.

Astfel că și valoarea totală a acestei secțiuni din coșul de consum pentru un trai decent diferă.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay

Articole înrudite