-

Clasamentul celor mai violente dureri. Pancreatita este în top

Specialiştii au alcătuit un clasament al celor mai brutale dureri. Dintre surprize se numără şi constatarea că naşterile nu mai fac parte din podiumul durerilor brutale.

Prima poziţie în ierarhia celor mai violente dureri este ocupată de două afecțiuni: pancreatita acută şi nevralgia de trigemen.

Când soseşte un caz de pancreatită acută la Terapie Intensivă, medicii lucrează în regim de sprint, bolnavul se zvârcoleşte de dureri, viaţa îi este serios ameninţată.

De la vezica biliară se porneşte o piatră mică - mai periculoşi sunt calculii de mici dimensiuni - migrează mai lesne.

Acest calcul biliar blochează o intersecţie importantă din tubul digestiv, punctul din duoden, de după stomac, în care se întâlnesc mâncarea cu secreţiile ficatului, deci cu bila şi cu secreţiile pancreasului.

Bila se întoarce anormal în vezica biliară, suferindul se îngălbeneşte, face icter mecanic. Enzimele fabricate de pancreas, blocate şi ele, se întorc în pancreas şi canibalizează organul-mamă.

Pancreatita se şi operează, dar unele cazuri răspund la tratamentul intensiv.

Nevralgia de trigemen este o fulgerare de durere dură la nivelul feţei, durează de ordinul secundelor, dar se poate repeta de zeci de ori pe zi, aducând suferindul în stare de disperare.

Nervul trigemen este cel mai lung nerv al feţei, o ramură pe frunte, una pe orbite, alta la nivelul obrazului, o ramură urmând maxilarele.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay

Articole înrudite