CLICKPENTRUFEMEI.RO - Laptele matern - primul şi cel mai important aliment
Un copil hrănit la sânul mamei primeşte toate substanţele nutritive necesare pentru a se dezvolta armonios. Dacă nu știai, faptul că îți alăptezi puiul are beneficii și pentru tine, ca mamă, pentru că ești mai ferită de riscul de cancer de sân şi de ovar.
08 Septembrie 2016, 15:49
Reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și cei mai mulți medici pediatri recomandă mamelor să-şi alăpteze nou-născutul cel puţin şase luni de zile, dar unii specialişti consideră că un bebeluş poate fi alăptat și doi ani sau chiar peste.
Ce conține laptele matern
Pe lângă apă, laptele mamei are un conţinut echilibrat de proteine, acizi graşi vitali pentru dezvoltarea creierului, glucide (lactoză), vitamine (A, D, E) şi oligoelemente (fier, zinc, cupru, iod).
Este de preferat să hrănești bebelușul cu lapte matern în detrimentul celui praf, pentru că nu produce alergii sau intoleranţă alimentară.
Întărește sistemul imunitar
Primul lapte, care se mai numește şi colostru, este cel mai bogat aliment în nutrimenți și îi oferă copilului un număr mare de anticorpi de tipul imunoglobulina A (IgA) secretorie. Astfel, colostrul furnizează copilului între 5 şi 15 g/l de anticorpi IgA (la un adult se produc până la 3 g de astfel de anticorpi).
Datorită anticorpilor, copilul este mai protejat de infecţii bacteriene şi virale, precum cele cu E.coli și Salmonella. De asemenea, micuţul are un risc mai mic de a face alergii, astm, infecţii respiratorii sau ale urechilor.