CLICKPENTRUFEMEI.RO - Plantele care ajută ficatul
Diverse alimente şi medicamente, un stil de viaţă nesănătos, poluarea – toate acestea pot dăuna ficatului. Natura îţi vine în ajutor cu plante care au puterea de a-l proteja.
03 Octombrie 2016, 14:29
Ficatul este principalul organ responsabil de eliminarea şi descompunerea toxinelor. Rolul lui este de a secreta bila (fierea), un lichid galben-verzui, cu gust amar, depozitat în vezica biliară. Substanţa ajută enzimele să descompună grăsimile din alimente în acizi graşi, să fi ltreze şi să detoxifi ce sângele. Ficatul are, totodată, capacitatea de a descompune şi de a depozita aminoacizii, de a sintetiza şi metaboliza grăsimile şi colesterolul şi de a regla anumite funcţii în organism.
CICOAREA alină colicile hepatice
Cunoscută pentru florile sale de un albastru-intens, cicoarea este şi o plantă medicinală lăudată pentru proprietăţile sale de detoxificare. În Antichitate, se foloseau rădăcina şi frunzele de cicoare ca remediu împotriva bolilor ficatului. Împotriva colicilor hepatice, încearcă uleiul de cicoare.
Foloseşte frunzele, florile şi rădăcina mărunţite. Pune-le într-o sticlă fără să le îndeşi şi adaugă ulei cât cuprinde. Lasă compoziţia 14 zile la macerat. Se ia câte o lingură de 3 ori pe zi. Pentru stimularea funcţiei hepatice, prepară un decoct din rădăcină de cicoare. Foloseşte 2 linguriţe de amestec – rădăcina şi părţile aeriene, mărunţite – la 200 ml de apă rece. Fierbe compoziţia 5 minute. Remediul se bea călduţ, în 3 etape, înaintea meselor principale.
Descoperă şi alte plante care ajută ficatul.