CLICKPENTRUFEMEI.RO. Tratamente naturiste cu urzici
În doar câteva săptămâni, vei găsi pe tarabe, în mai toate pieţele, cantităţi enorme de urzici, numai bune de gătit în combinaţii delicioase, cu usturoi şi mămăligă. Pe lângă gustul bun, micuţele frunze înţepătoare au numeroase beneficii pentru sănătate. Când mă gândesc la urzici, îmi amintesc de un truc clasic şi infailibil pe care îl folosea bunica mea, pentru a întări bobocii de raţă, ieşiţi din găoace de doar câteva zile.
20 Martie 2017, 18:11
Fierbea în apă o cantitate mare de urzici, de preferabil vii (adică din cele care înţepau), culese cu multă migală şi numeroase pişcături. După ce se răceau, amesteca într-un castron o mână de frunze fierte cu un pumn de mălai. Pe atunci nu înţelegeam exact de ce le oferea răţuştelor acest ospăţ, de câteva ori pe zi, şi cum de reuşeau aceste plante să ajute firavele păsări să crească mari şi frumoase. Cercetările vin să confirme minunatele proprietăți nutritive și medicinale ale urzicilor.
Urzică vie și urzică moartă
În terapiile naturiste se folosesc două tipuri de urzici: urzica vie (Urtica dioica - foto sus), cu frunze acoperite cu perișori urticanți, a căror atingere provoacă bășicarea pielii și mâncărimi, și urzica moartă albă (Lamium album), ale cărei frunze nu irită pielea. Urzica vie are uz culinar, medicinal și cosmetic, având rol diuretic, antiseptic, hemostatic (oprește sângerarea). Combate reumatismul și anemia, reglează tensiunea arterială și glicemia, are efect laxativ. Urzica moartă albă acționează ca expectorant, vasoconstrictor, astringent, decongestiv. În cure internă și externă, e recomandată în caz de leucoree și dismenoree, tulburări nervoase la menopauză, diaree.
Descoperă și alte remedii cu urzici AICI.