CLICKSANATATE.RO - De ce să mănânci cartofi fierți reci sau banane
Cei care obișnuiesc să mănânce carne roşie în mod constant ar putea să se păstreze sănătoși dacă introduc în alimentație banane sau cartofi fierţi reci. Cel puțin aceasta este părerea cercetătorilor australieni.
10 Noiembrie 2016, 09:39
Cei care mănâncă mai des carne roşie au un risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer colorectal, dar unele studii arată că un anumit timp de carbohidrat – numit amidon rezistent – poate avea un efect protector, stimulând generarea unor substanţe care atenuează schimbările genetice care preced apariţia acestui tip de cancer. Specialiştii australieni au cercetat acest efect pe mai mulți voluntari.
Pericol de cancer colorectal
Aceştia au mâncat, timp de 4 săptămâni, cantităţi mari de carne roşie, după care cercetătorii au prelevat celule din intestin şi le-au analizat. Au observat o creştere a numărului de molecule de microARN - lanţuri scurte de ARN care pot dezactiva anumite gene – numite miR17-92 şi miR21. Această creştere este asociată cu proliferarea celulelor tumorale specifice cancerului colorectal şi cu şanse mai mici de supravieţuire la persoanele cu acest tip de cancer.
Citește mai multe despre acest subiect AICI.