CLICKSANATATE.RO - Sfaturi care te vor ajuta în educația sexuală a copiilor
Știi că, la un moment dat, că trebuie să vorbești cu copilul tău despre un subiect stânjenitor: viața sexuală. Sfaturile noastre te pot ajuta cum să abordezi această dicuție necesară.
30 Mai 2017, 14:28
Numeroase sondaje efectuate printre adolescenți, în diferite țări europene, au arătat că informațiile pe care le au cei mai mulți dintre ei despre contracepție și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală lasă de dorit. La 14-15 ani, mulți cred că este suficient să aibă grijă pentru a evita o sarcină nedorită, iar un număr alarmant de mare dintre ei nu folosesc metode contraceptive la primul contact sexual și nu știu când sunt perioadele fertile. Iar, pentru a-i îndruma, părinții au nevoie de foarte mult tact, pentru că discuțiile despre sexualitate pot atinge punctele cele mai vulnerabile ale adolescenților. Dar părerea psihologilor este unanimă: chiar dacă, odată ajunși la pubertate, copiii consideră că nu e „cool” să vorbească despre sex cu părinții lor, este important și chiar necesar să o facem.
Tact în loc de prelegeri morale
La vârsta adolescenței, pe copiii noștri îi frământă o mulțime de întrebări pe care nu îndrăznesc să le rostească. La ce vârstă apare prima ejaculare? Mai crește penisul la 16 ani sau nu? Trebuie să fii îndrăgostit când îți începi viața sexuală și ce se așteaptă un băiat să faci în dormitor? La toate aceste întrebări nu primesc răspunsuri de la profesori. Nici miturile care circulă din gură în gură, cum ar fi, de pildă, că masturbarea e periculoasă pentru sănătate, nu sunt demontate la orele de curs. De aceea, rolul părinților în lămurirea acestor nedumeriri este important.
În acest context, felul în care adulții abordează acest subiect delicat este crucial. Ai nevoie de fler și de mult tact, pentru ca informațiile pe care dorești să i le transmiți adolescentului să fie și acceptate. La vârsta aceasta, copiii au nevoie, în primul rând, să îi ghidăm cu dragoste și înțelegere pe calea descoperirii propriei sexualități, fără să ne transformăm în instanțe morale.
În plus, este esențial să păstrăm un echilibru între respectarea nevoii lor de independență și dorința noastră de a-i proteja și să ne dăm seama când adolescentul își dorește autonomie și când are nevoie de sprijin.
Află mai multe despre educația sexuală a copilului AICI