CLICKSANATATE.RO - Sfaturi pentru sănătatea pielii
Adevărată barieră între mediul intern și cel extern, pielea este supusă în permanență unor factori care o pot deteriora, cum sunt razele soarelui. Preocuparea pentru sănătatea pielii este explicabilă dacă ţinem seama că ea reprezintă cea mai vizibilă parte a corpului.
27 Iunie 2017, 07:34
Mai mult decât un înveliș
Organ complex, pielea joacă un rol important în protecția organismului față de numeroși factori. De asemenea, este și un indicator pentru starea generală de sănătate. Pentru a o păstra în bună stare, este necesar să o protejăm de diverse agresiuni.
De-a lungul vieții, pielea noastră diferă ca structură și textură. Dacă, la nou-născuți este în jur de 24% din greutatea corpului, acest procent se schimbă la maturitate, când reprezintă 16% din aceasta. De altfel, pielea este cel mai mare organ al corpului, având funcții multiple:
- Protecție:pielea este „haina” care ne protejează de agresiunile mecanice și chimice. De asemenea, pH-ul (care, în cazul pielii, este cuprins între 4,2 și 5,6) și filmul hidrolipidic (stratul subțire format, printre altele, din substanțe sebacee și sudoare) ne apără de agresiunile microbiene. Pielea are și proprietăți imunologice, funcție asigurată de keranocite, celulele Langerhans și macrofage.
- Termoreglare.Pielea ajută la menținerea constantă a temperaturii corpului - previne supraîncălzirea prin evaporarea transpirației și limitează pierderile de căldură prin contracția mușchilor erectori, care sunt anexați firului de păr.
- Funcția senzorială.Pielea este un organ senzorial, numeroasele terminații nervoase de la suprafața sa preluând informații din mediul înconjurător, pe care le trimite la creier. De asemenea, pielea reacționează și la stimulii veniţi din interior: de exemplu, ne înroşim la faţă de ruşine sau, dimpotrivă, ne piere sângele din obraji când ne speriem.
- Rol metabolic.Sub efectul razelor ultraviolete, la nivelul pielii se sintetizează vitamina D. Țesutul adipos de la nivelul celui mai profund strat al pielii este un important rezervor energetic al organismului.
- Cicatrizare.Pielea are capacitatea de a repara leziunile produse de diverși factori (arsuri, accidente, intervenţii chirurgicale, acnee, varicelă), proces care se desfăşoară în etape.
Are 3 straturi
Epiderma, stratul exterior al pielii, are o grosime variabilă (0,04 mm – 1,5 mm) şi conţine keratinocite (care produc keratina, proteină fibroasă cu rol de protecție), melanocite (produc melanină) şi celule Langerhans (aparţin sistemului imun).
Dermul se află la mijlocul tegumentului și este format, în cea mai mare parte de colagen, care asigură fermitatea pielii și a cărui degradare se produce pe măsură ce înaintăm în vârstă. Tot la nivelul dermului se află fibrele elastice și de reticulină, implicată în menținerea elasticității pielii.
Află mai multe despre îngrijirea pielii AICI