CSFATULPARINTILOR.RO - opy of Cum îți afectează sănătatea excesul de sare, zahăr și grăsimi
„Pentru sănătatea dumneavoastră, evitați excesul de sare, zahăr și grasimi”! Am auzit cu toții, pe mai toate posturile media, acest anunț care, însă, prin repetare, a început să ne lase indiferenți.
27 Aprilie 2015, 07:41
Din acest anunț, omul de rând înțelege ceva de genul: să nu mai pun de-acum cu pumnul sare în mâncare, cum făceam, ci mai cu moderație, poate cu lingura... Sau să nu mai stau toată ziua cu lingură în cheseaua cu dulceața, că domnului Goe, ci să mă limitez la câteva lingurițe de zahăr sau de miere. Dar... ce-or fi alea grăsimi? Cred că e vorba de slănină, probabil de untură si... cam atât.
Care să fie „excesul” acela? Am convingerea că vom fi șocați când vom vedea cât de mic este, din punct de vedere cantitativ, acel exces și cum majoritatea dintre noi îl depășim zilnic.
Nu de altă, dar după ce sloganul de mai sus a fost lansat în ețer, nimeni nu a clarificat cum stau de fapt lucrurile. Drept pentru care, mi-am propus în articolul de față să discut deschis problematică „excesului de sare, zahăr și grasimi” și să arăt riscurile majore pentru sănătate pe care le poate avea necunoașterea acestui... exces!
Excesul de sare
E foarte important să reținem că toate alimentele conțin sare (clorura de sodiu). Pornim deci de la această premisă: Toate alimentele conțin sare!
- Foarte multă există în toate produsele alimentare de origine animală, fără s-o mai adăugăm noi, și în murături, de data asta adăugată de noi cu bună știință. În funcție de rețetă, acestea conțin, de regulă, mai mult de 100 mg sare la 100 g produs!
- Enorm de multă există în produsele lactate, chiar dacă NU mai adăugăm noi (însă branzei de burduf/puțină îi mai punem și noi, în afară celei „ascunse”, pe care oricum această o conținea);
- Mai puțină există în produsele vegetale (legume, leguminoase, fructe, cereale, semințe);