GASTROART.RO - Rețeta colivei, „desertul” creștinilor, a fost revelată lumii chiar de Dumnezeu
Obișnuim să spunem despre colivă că este singurul desert care ne-a rămas de la daci. Probabil că dacii fierbeau cereale (grâu, secară, orz) pe care le serveau cu miere deasupra. Însă despre colivă - pregătită după ritualul creștin - avem alte informații: a fost dăruită oamenilor de însuși Dumnezeu.
30 Martie 2017, 08:42
Nu este un lucru tocmai neobișnuit ca, în manuscrisele medievale, să găsești și instrucțiuni pentru gătit. Totuși, nu te-ai aștepta să dai peste așa ceva tocmai în cărțile liturgice din Evul Mediu. O carte religioasă bizantină (cca 1375–1400), care conține o sumedenie de învățături pentru obiceiurile ce trebuie respectate în sâmbetele și duminicile din timpul Postului Paștelui, conține o rețetă cu totul specială: nu doar că vorbim despre o rețetă vegetariană, ci vorbim și despre o rețetă despre care se spune că a fost revelată de către Cel de Sus.
Povestea miraculoasei rețete este consemnată într-un fragment din Psaltirea lui Teodor din 1066, referitor la prima Sâmbătă din Postul Mare. (Traducere de Mihai Botea)
Când împăratul Flavius Claudius Iulianus (fiul lui Iulius Constantinus, fratele vitreg al lui Constantin cel Mare) a abandonat religia creștină în favoarea unui monoteism neoplatonician, acesta a decis să întineze Postul Mare al creștinilor, ordonând guvernatorului Constantinopolului ca toate produsele alimentare din piețele orașului să fie mânjite cu sângele animalelor jertfite idolilor. Pe când soldații duceau la îndeplinire ordinul împăratului, Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron (care murise cu 50 de ani înainte de domnia lui Iulianus) i-a apărut în vis Arhiepiscopului Eudoxie, dezvăluindu-i acestuia planurile împăratului. Când a aflat adevărul, arhiepiscopul l-a întrebat cu groază pe sfânt: “Ce putem mânca atunci?”. “Colivă”, a fost răspunsul Marelui Mucenic. Surpins, Arhiepiscopului Eudoxie l-a întrebat ce este coliva. “Coliva sunt ........................................
Citește mai departe pe GASTROART.RO