INCOME MAGAZINE. INCREDIBIL! Virușii știu să "vorbească" între ei!
Biologii au găsit dovada că virușii posedă o oarecare formă de inteligență colectivă, fiind, totodată, capabili să recunoască "semnele" lăsate în celule de concurenții lor, dar și de "rudele" lor, indicii de care se folosesc pentru adoptarea unor decizii, susține revista Nature.
20 Ianuarie 2017, 08:56
"Acesti virusi care distrug bacterii contin doua programe de comportament. Unul obliga celula sa produca o mare cantitate de copii si o viruseaza cu un program de autodistrugere, iar odata cu punerea in miscare a celui de-al doilea program, el se integreaza in ADN-ul ei, retragandu-se "in umbra, pentru a renaste la un moment dat", explica Nonia Pariente.
Bolile si infectiile nu sunt ceva de care sufera numai omul si alte vietati multicelulare - intre bacterii si virusi se duce de sute de milioane de ani o adevarata batalie pentru supravietuire.
In miliarde de ani, virusii au invatati sa distraga atentia sistemelor de protectie a microbilor, acestia din urma elaborand, la randul lor, un fel de "antivirus" genetic, sistemul CRISPR-Cas9, care depisteaza urmele ADN-ului de virus in genomul microbului, determinandu-l sa "se sinucida" pentru a apara bacteriile invecinate.
Virusii au raspuns la aceste masuri de "aparare evoluata" creand un anti-antivirus, care sa nimiceasca CRISP-Cas9.
Pe de alta parte, oamenii de stiinta au stabilit ca moleculele de proteinile scurte arbitrium sunt destinate, in realitate, comunicarii intre virusi, nu intre bacterii.