JURNALUL.RO - Afecțiuni semnalate de culoarea urinei
Dacă nu obișnuiești să te uiți în vasul de toaletă după ce urinezi, ar fi bine să o faci. Culoarea urinei îți poate spune multe despre starea ta de sănătate, încă dinainte să se instaleze unele simptome supărătoare, așa că poate fi un semnal de alarmă în cazul unor boli precum infecțiile renale, bacteriene sau chiar diabetul.
08 Noiembrie 2016, 07:54
În mod normal, urina ar trebui să fie de culoare galben pal, limpede și fără particule în ea. Când urina este de un galben strălucitor, este semn că în organism există un exces de vitamina B, dar acest lucru nu este dăunător. Culoarea galbenă a urinei indică echilibrul lichidelor din corp.
Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât nivelul de deshidratare din corp este mai ridicat.
Când urina își schimbă culoarea, cel mai adesea, este un semn că în organism s-a instalat o afecțiune. Mai sunt însă cazuri în care culoare urinei este influențată de ceea ce mâncăm sau de medicamentele luate. Orice schimbare însă trebuie luată în calcul și urmărită cu atenție.
Portocaliu – de obicei urina are această culoare atunci când luăm medicamente, în special antibiotice sau analgezice. Și unele laxative sau chimioterapice pot colora urina în portocaliu.
La fel se întâmplă atunci când consumăm morcovi, în cantități mari, din cauza carotenului pe care îl conțin.