JURNALUL.RO - Ai gura uscată? Află dacă suferi de xerostomie
Toți avem nevoie de salivă pentru a ne umezii, curăța gura și pentru a digera mâncarea. Saliva previne, de asemenea, infecția prin controlul bacteriilor și ciupercilor în gură.
12 Iunie 2017, 11:08
Xerostomia este termenul medical pentru gura uscată din cauza lipsei de saliva. Persoanele cu xerostomie nu au suficientă salivă pentru a menține gura umedă - există un flux redus sau absent de salivă.
Experții spun că xerostomia este, de obicei, cauzată de funcționarea necorespunzătoare a glandelor salivare.
Xerostomia poate duce la dificultăți de vorbire și de mâncare, halitoză (respirație urâtă), o creștere a numărului de cavități dentare (saliva ajută la prevenirea dezintegrării dinților) și infecții la nivelul gurii, cum ar fi aftele. Xerostomia este o problemă obișnuită. Este un efect secundar frecvent al medicamentelor.
Xerostomia poate fi un simptom al unei boli sistemice grave, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă, sclerodermia, sarcoidoza, amiloidoza, sindromul Sjogren, Parkinson, diabetul sau hipotiroidismul.
O boală sistemică este una care afectează întregul corp.
Xerostomia nu este o boală, este un simptom, la fel ca durerea de cap. (PM)
Ai gura uscată? Află dacă suferi de xerostomie
Medicii spun că ea este cauzată de funcționarea neadecvată a glandelor salivare și că poate afecta vorbirea, poate provoca halitoză (mirosul neplăcut al gurii), un număr crescut de carii și alte infecții ale gurii, precum aftele. Persoanele care suferă de xerostomie nu prea simt gustul mâncării.
Printre simptomele xerostomiei, pe lângă lipsa salivei, se numără respirația urât mirositoare, crăpăturile buzelor și ale mucoasei din interiorul gurii, lipsa gustului, afte, dureri ale limbii, sete intensă, mai ales noaptea, ulcerații ale limbii. Persoanele care suferă de xerostomie au mai multe carii și tartru, au adesea probleme la mestecat și înghițire, uneori chiar probleme de vorbire. Saliva este puțină, ațoasă și lipicioasă.
Printre cauzele acestei afecțiuni se numără medicamente ca antihistaminicele, decongestionantele sau cele pentru reglarea tensiunii. Uneori și antidepresivele pot avea acest efect. Cel mai frecvent xerostomia apare la persoanele în vârstă, pentru că acestea iau cele mai multe medicamente.
Și radioterapia sau chimioterapia pot afecta glandele salivare, influențând secreția de salivă, mai ales dacă radioterapia este făcută în zona capului sau a gâtului. Tutunul, fie că este fumat sau mestecat, poate afecta cantitatea de salivă secreatată, iar deshidratarea poate duce la xerostomie.
Uneori, și anumite boli, precum depresia, diabetul, Alzheimer sau HIV/SIDA pot avea acest efect.