JURNALUL.RO. Ai ochii roșii? Iată cum scapi de conjunctivită
Conjunctivita este o inflamație a membranei care acoperă albul ochilor și partea interioară a pleoapelor. Conjunctivita este o afecțiune comună, care nu este de obicei gravă, dar poate fi incomodă și iritantă.
04 Ianuarie 2017, 15:23
Conjunctivita afectează de obicei ambii ochi în același timp, deși poate începe la un singur ochi și să se răspândească la celălalt după o zi sau două. Aceasta poate fi asimetrică, astfel încât să afecteze un ochi mai mult decât celălalt. (PM)
Ochii roșii sau ”injectați” apar atunci când globul ocular (partea albă a ochiului) devine roșiatic și pare brăzdat de firișoare roșii. De fapt, firișoarele respective sunt vase foarte fine de sânge care alimentează membrana ce acoperă globul ocular.
Aceste vase se pot dilata și vor avea un aspect roșiatic. De obicei, acest lucru apare în urma unei infecții bacteriene, a unei reacții alergice sau a unei inflamații. Mult mai rar, ochii roșii pot fi indiciul unei afecțiuni mai grave, de exemplu o presiune crescută la nivelul ochiului.
De cele mai multe ori, însă, principala cauză este conjunctivita.
Conjunctivita înseamnă inflamarea țesutului de la suprafața ochiului și poate avea cauze diferite. Dacă la baza ei stă infecția cu o bacterie, atunci apare o secreție lipicioasă, care se adună între gene. Conjunctivita infecțioasă este adesea asociată cu răceala sau cu gripa și afectează de obicei ambii ochi.
Alte tipuri de conjunctivită pot fi cauzate de alergii de sezon, cum sunt cele la polen sau la diverse animale. Acestea se manifestă de obicei prin înroșirea ochilor. O iritație la nivelul ochilor, fie că e fizică sau chimică, poate de asemenea să aibă acest efect.
Dacă iritația este de natură chimică (o substanță care a ajuns din neatenție în ochi) primul lucru care trebuie făcut este spălatul cu apă călduță.