JURNALUL.RO - Ai probleme cu glanda tiroidă? Află care sunt cele mai indicate investigații
Hormonii tiroidieni dețin un rol esențial în creșterea și dezvoltarea organismului, influențând practic activitatea tuturor organelor. De aceea functionarea normala a tiroidei are importanta cruciala. E adevarat ca, prin pozitia sa superficiala, unele anomalii ale tiroidei (tiroida marita in volum, gusa, noduli tiroidieni) pot fi depistate usor la examinarea zonei, iar semnele bolii sunt de cele mai multe ori semnificative si severe.
05 Ianuarie 2017, 07:15
Pe de alta parte, afectiunile tiroidiene sunt frecvente, afectand aproximativ de 12 % din populatie. Efectul lor asupra organismului este de maxima gravitate si de aceea este important ca ele sa fie depistate precoce si tratate cat mai rapid.
In acest scop testele de laborator si imagistice au un rol important si complementar. Cand trebuie facute aceste investigatii?
In primul rand, desigur in cazul aparitiei simptomelor de hipo- sau hipertiroidism sau a unor modificari observate la nivelul tiroidei: crestere in greutate, oboseala, depresie, tulburari de concentrare, senzatie de frig, constipatie, tulburari menstruale, in hipotiroidism; sau oboseala, scadere in greutate, palpitatii, insomnii, tremor, anxietate, in hipertiroidism.
Asociatia Americana a Tiroidei recomanda o prima determinare a hormonilor tiroidieni la 35 de ani, chiar in lipsa oricaror simptome, urmata de repetarea analizelor dupa 5 ani.
Chiar daca nu toti medicii considera acest lucru necesar, totusi se recomanda insistent testarea in cazul femeilor dupa varsta de 50 de ani. Exista si situatii in care tiroida se testeaza chiar daca nu exista semne de boala, de exemplu, la bolnavii cu diabet zaharat, osteoporoza, la femeile cu infertilitate.
De asemenea, se recomanda inainte de sarcina (in perioada de preconceptie) si o data in primele 3 luni de sarcina. In SUA si in unele tari europene se practica testarea tuturor nou-nascutilor pentru depistarea hipotiroidismului congenital, care netratat poate avea efecte devastatoare asupra dezvoltarii fizice si intelectuale a copilului.