JURNALUL.RO - Copilul are temperatură peste 38. Cum tratăm febra
Pericol mare vine dinspre bolile care în viclenia lor nu dau simptome, deci nu-l alarmează pe suferind să ceară consultul medicului. Când unele boli sună alarma prin dureri, prin febră, prin tuse, prin sângerări omul apelează la diagnosticul şi terapia medicului.
21 Octombrie 2016, 06:39
E neavenit tratamentul făcut de suferind după cele auzite de el de la o vecină, de la un cumătru. Medicii din secţia de pedriatie a Institutului de boli infecţioase “Matei Balş” explică modul cum trebuie tratată febra şi tusea la copii.
Dintre bolile silenţioase, parşive prin lipsa simptomelor se pot menţiona hipertensiunea, bolile de ficat cu acea stare de oboseală dificil de explicat, diabetul ce-şi anunţă prezența după 10 ani deci în faza complicaţiilor. Să înţelegem ce atitudine trebuie să avem când copii fac febră şi tuşesc.
Tratarea febrei când depăşeşte 38-38,5 e bine să se facă cu un antitermic, recomandabil paracetamolul. Dacă febra nu cedează la antitermice uzuale trebuie implicat medicul. Febra peste 39 trebuie combătută pentru a nu risca convulsiile la copil.
Febra mică e un semnal că organismul se apără împotriva deteriorării sănătăţii. În viroze respiratorii sau gripe nu se recomandă medicamente care să inhibe tusea la copii. Tusea cu acea explozie de aer izbucnit din plămâni ajută cilii care vibrează în căile respiratorii şi ajută la eliminarea secreţiilor care adăpostesc viruşii.
Când tusea devine obositoare, copilul face febră considerabilă, devine apatic şi nu se poate odihni se impune tratarea tusei după indicaţiile medicului. În caz de amigdalite părinţii nu trebuie să se repeadă cu un pumn de antibiotice. Trebuie lăsat organismul copilului să se lupte cu amigdalitele fără puncte de puroi pe amigdale.