JURNALUL.RO - Cum scăpăm de durerile ulceroase?
Secreția gastrică acidă are un rol esențial în procesul de digestie. In exces insa sau ajunsa in locuri nepotrivite (in esofag, unde nu exista substante care sa protejeze mucoasa esofagiana fragila), secretia acida poate avea un efect distructiv, conducand la producerea ulcerului gastro-duodenal sau a bolii de reflux gastro-esofagian.
31 Ianuarie 2017, 09:07
In aceste situatii, este necesara combaterea ei, care se face prin medicamente care neutralizeaza aciditatea sau medicamente care scad secretia gastrica.
Antiacidele sunt medicamentele care neutralizeaza secretia gastrica acida. Ele sunt baze slabe, a caror actiune poate scadea aciditatea gastrica (deci creste ph-ul) si in felul acesta, desi nu vindeca direct ulcerul, pot reduce durerea.
Se folosesc diferite substante active: hidroxid de aluminiu sau magneziu, bicarbonat de sodiu, carbonat de calciu sau magneziu etc. Unele dintre ele prezinta actiune rapida, dar efect de mai scurta durata, ca bicarbonatul de sodiu, in timp ce la altele efectul se instaleaza lent, dar este prelungit, ca in cazul hidroxidului de aluminiu.
Efectul lor se mentine doar pe perioada in care raman in stomac, de la 15-30 de minute, la 1-2 ore, in functie de viteza de golire a continutului gastric in intestin.
Antiacidele se prezinta sub forma de comprimate, pulberi, suspensii apoase. Se poate administra un antiacid sau o asociere de antiacide, ori se pot folosi impreuna cu antisecretoarele, mai ales la inceputul utilizarii acestora, deoarece antisecretoarele au nevoie de o perioada de cateva zile pana ajung la un efect maxim.