JURNALUL.RO - Ești alcoolic dacă bei două beri în fiecare zi?
În România, problema consumului de alcool devine tot mai îngrijorătoare, din două motive. Primul este că numărul de persoane care au o problemă legată de consumul de alcool crește, iar cel de-al doilea, poate și mai grav, este că pe măsură ce numărul alcoolicilor crește, scade vârsta la care apar aceste probleme.
11 Noiembrie 2016, 09:31
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, România se află pe locul al cincilea din lume, în topul consumului de alcool, înaintea românilor situându-se numai popoare din fosta Uniune Sovietică.
Pentru a afla ce înseamnă de fapt dependența de alcool, am stat de vorbă cu doi dintre specialiștii Clinicii ALIAT Dorna Arini, una dintre puținele clinici de la noi din țară care tratează integrat diverse dependențe, de la cea de alcool, până la cele de droguri - psihoterapeutul Alina Ciupercovici, managerul clinicii și coordonator regional al Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) și cu Dana Macoveiciuc, psiholog la clinica ALIAT Suceava.
Cum se manifestă dependența de alcool
De fapt, persoana începe prin creșterea cantității și frecvenței consumului de alcool și prin a petrece tot mai mult timp în situații de consum, ajungând să dezvolte în timp un comportament de consum compulsiv, spun specialiștii. Astfel apar două elemente cheie care definesc dependența de alcool: toleranța și abstinența etanolică.
Toleranța se referă la creșterea în timp a cantității și frecvenței consumului de alcool pentru a menține obținerea acelorași efecte. Sindromul de abstinență indică modificarea comportamentală și starea de disconfort emoțional intens, odată cu simptome fiziologice și cognitive, care apar atunci când, după un consum intens, persoana nu mai bea.