JURNALUL.RO - Impetigo, cea mai răspândită infecție a pielii, la copii. Simptome și tratament
Impetigo este o afecțiune cutanată extrem de contagioasă care apare de obicei pe față, gât sau pe mâini, în special la copii sau bebeluși. Uneori, poate apărea la copiii care poartă scutece, în zona înghinală sau pe partea doraslă, unde scutecul se atinge de piele.
14 Decembrie 2016, 10:33
Impetigo poate apărea și la adulți, însă mai rar, de obicei după o altă afecțiune a pielii sau o infecție.
Afecțiunea este cauzată de două bacterii – streptococul piogen și stafilococul auriu. Tratamentul recomandat este cu antibiotic iar afecțiunea se vindecă în general în două-trei săptămâni.
Simptomele infecției – vezicule dureroase, pline cu lichid
Simptomele pot fi destul de inconfortabile și uneori neplăcute, mai ales dacă sunt în zona feței. În general apar mici umflături care pulsează sau sunt dureroase care se dezvoltă apoi în pustule pline cu lichid. Poate apărea mâncărime, iar după câteva zile veziculele se sparg și sunt acoperite de o crustă aurie.
În cazurile în care infecția este mai puternică pot apărea ganglioni inflamați.
Impetigo apare atunci când bacteriile intră în contact cu pielea, fie după contactul direct cu o persoană infectată (sărut, atingere), fie atunci când se folosesc la comun prosoape, lenjerie sau jucării. Uneori impetigo poate apărea după răni la nivelul pielii, înțepături de insecte sau mușcături de animale.
Adulții pot face impetigo după un episod de erupție herpetică.