JURNALUL.RO - MITURI alimentare cunoscute. Iată cum sunt combătute de specialiști!
Nutriția este un domeniu pe care toți credem că îl cunoaștem. Realitatea este cu totul alta, însă din dorința de a slăbi și de a avea un stil de viață sănătos, căutăm să ne informăm și nu folosim cele mai corecte surse.
23 Septembrie 2015, 03:17
De-a lungul timpului au fost promovate multe afirmații neadevărate și oamenii au început să evite anumite alimente, potrivit www.prevention.com.
În continuare sunt prezentate cele mai cunoscute mituri în ceea ce privește nutriția:
Mitul 1: Consumul ridicat de proteine este dăunător rinichilor.
În 1983, cercetătorii au descoperit că atunci când consumăm mai multe proteine crește rata filtrării glomerulare. De aici, mulți au dedus că proteinele sunt dăunătoare rinichilor, supunându-i unui stres ridicat.
Ce demonstrează știința: legătura dintre proteine și rata filtrării glomerulare este reală și demonstrată de oamenii de știință olandezi, totuși nu există absolut niciun studiu care să arate că proteinele sunt dăunătoare rinichilor sănătoși.
Sfat: ca o regulă generală în ceea ce privește aportul zilnic de proteine, nutriționiștii susțin că trebuie să consumăm 2 grame de proteine pe kilocorp, având în vedere greutatea ideală. De exemplu, dacă vrem să menținem o greutate de 70 kg trebuie să consumăm 140 gr proteine.
Dacă scopul este de a slăbi de la 80 de kg la 60, se recomandă un consum de 120 gr proteine.
Mitul 2: Cartofii dulci sunt mai sănătoși decât cartofii albi.
Acest mit este generat de modalitatea în care, în ultima perioadă, obișnuim să consumăm cartofii (albi): prăjiți, sub formă de chipsuri sau gratinați. Astfel, cartofii au fost asociați cu un risc crescut de diabet și obezitate. În acest timp, cartofii dulci sunt mâncați ca atare, fierți sau copți și sunt lăudați pentru nutrienți și indicele glicemic scăzut.
Ce demonstrează știința: cartofii albi și cartofii dulci sunt diferiți din punct de vedere nutrițional, dar asta nu înseamnă că unii sunt mai buni decât ceilalți. De exemplu, cartofii dulci au mai multe fibre și mai multă vitamina A, dar cei albi sunt mai bogați în minerale esențiale precum fierul, magneziul și potasiul.
Sfat: modalitatea în care consumați cartoful este mult mai importantă decât dacă este alb sau dulce. Alegeți întotdeauna metoda de preparare simplă, prin fierbere sau la cuptor.