JURNALUL.RO - Sfatul medicului: Cum se tratează rujeola la copiii mici
Rujeola este o boală transmisibilă, epidemică, febrilă și eritematoasă. Cele mai frecvente sunt febra și erupția, la nivelul pielii, a unor pete de culoare roz-roșie, pe tot corpul. La debut, boala evoluează fără simptome specifice, mai ales la copiii mici.
19 Octombrie 2016, 07:47
Se manifestă ca o răceală cu febră, roșu în gât, secreții nazale și ochi roșii. În gură apar niște pete albe, pe mucoasa obrazului, cunoscute ca semnul Koplik.
Exantemul (erupția) apare de obicei la câteva zile de la debutul bolii, atunci când febra începe să scadă. Papulele apar mai întâi în zona capului, apoi se răspândesc spre trunchi și spre membre. Ele pot fi mici, de 1-2 centimetri sau se pot uni, formând papule mai mari.
La copiii vaccinați apar de obicei forma ușoare ale bolii, în timp ce copiii nevaccinați fac forma obișnuită, cu stare generală alterată, transpirație, curbatură (dureri musculare, epuizare), greață, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare.
Rujeola este o boală care se vindecă, în mod obișnuit, de la sine, după o perioadă de 7 până la 15 zile. Tratamentul aplicat trebuie să fie pentru scăderea febrei, în cazul în care copilul are o stare generală proastă.
În același timp, cel mic trebuie protejat de eventualele suprainfecții bacteriene, otita sau pneumonia, cele mai frecvente complicații ale rujeolei.