JURNALUL.RO. Sfaturi de vară. Topul alimentelor care previn deshidratarea
Deshidratarea înseamnă că organismul pierde mai multe lichide decât cele pe care le consumați. Dacă nu este tratată, se poate înrăutăți și poate deveni o problemă serioasă.
23 Iunie 2017, 09:42
Setea nu este întotdeauna un indicator de încredere timpuriu a nevoii organismului de apă. Mulți oameni, în special adulții în vârstă, nu se simt însetați până nu sunt deja deshidratați.
De aceea este important să măriți aportul de apă în timpul zilelor cu temperaturi calde sau atunci când sunteți bolnav.
Este normal să pierzi apă din corp în fiecare zi prin transpirație, respirație, urinare, prin lacrimi și salivă. De obicei, înlocuiți lichidul pierdut prin consumul de fluide și consumând alimente care conțin apă. (PM)
Sfaturi de vară. Topul alimentelor care previn deshidratarea
Femeile și bărbații ar trebui să consume 2,7 litri de apă pe zi, spun medicii, dacă vor să aibă părul mai strălucitor, pielea mai tânără și, în general, o stare de bine.
Mai ales vara, e important să bem cele minimum opt pahare de apă, pentru că din cauza transpirației, coprul nostru pierde mai multe lichide și apare riscul deshidratării.
Totuși, nu toată lumea poate să bea atâta apă. De aceea, e bine să ținem minte că aproximativ o cincime din apă o putem lua din alimente. Așa că iată ce alimente să mănânci vara asta, ca să rămâi hidratat.
Castravetele – are 96,7% apă, deci, practic, e ca și cum ai bea un pahar cu apă, atunci când mănânci un castravete mare.
Îl poți mânca în salate, alături de puțin humus, sau, dacă vrei să obții cel mai puternic efect de hidratare, amestecă-l cu iaurt, mentă și puțină gheață, pentru a face o supă rece de castravete. E atât de răcoritoare, încât ar putea deveni rapid felul tău preferat de mâncare, vara asta.
Țelina – cu 95% apă, îi ”suflă în ceafă” castravetelui în acest top al alimentelor super hidratante. În plus, țelina e perfectă pentru dieta de vară, pentru că o tulpină are numai 6 calorii, dar conține fibre, care cresc senzația de sațietate.
Dacă adăugăm la asta și vitaminele A, C și K și faptul că țelina neutralizează acidul din stomac, calmând arsurile, atunci cu siguranță putem trece și țelina pe lista alimentelor preferate în această vară.