JURNALUL.RO. Somnul ne stochează amintirile
În timp ce dormim, experienţele pe care le considerăm importante au şanse mai mari să ajungă în „baza de date” a memoriei pe termen lung. Este concluzia unui studiu derulat în Marea Britanie, citat de BBC.În cadrul cercetării, 80 de persoane care nu ştiau o boabă de galeză au început să înveţe cuvinte în această limbă. Pentru un grup, testarea avea loc după ce subiecţii dormeau cel puţin şase ore. Pentru celălalt grup, testarea avea loc fără ca subiecţii să doarmă.
19 Septembrie 2016, 06:41
Participanţii la studiu trebuia să spună în prealabil şi cât de mult preţ pun pe limba galeză. Rezultatele au fost chiar strălucite în cazul celor pentru care noua limbă avea şi o valoare sentimentală.
Concluzia este că amintirile care contează au parte de tratament preferenţial din partea creierului pe durata somnului. BBC notează că, deşi era un fapt cunoscut că somnul ajută la consolidarea amintirilor, noua cercetare arată că efectul are o legătură şi cu importanţa pe care le-o acordăm.
„Simplul fapt că ceea ce gândim despre unele lucruri afectează felul în care creierul le procesează este uimitor”, spune profesorul Mark Blagrove de la Universitatea Swansea, care a coordonat cercetarea.