JURNALUL.RO - Steatoza hepatică: Cum trebuie schimbat regimul de viaţă
Unii pacienţi diagnosticaţi cu steatoză hepatică, adică ficat gras, pleacă nemulţumiţi de la medic fiindcă nu le-a prescris ditamai reţeta cu medicamente, ci au fost sfătuiţi să-şi schimbe regimul de viaţă, să facă mişcare, să împuţineze alimentele cu prea multe grăsimi.
09 Noiembrie 2016, 09:49
Aşa se începe războiul cu ficatul gras, nu e vorba de dezinteresul medicilor care nu apelează de la început la medicamente. Explică steatoza hepatică profesor doctor Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie.
Există oameni care minimalizează steatoza hepatică, spunând că această afecţiune este cea mai simplă maladie a ficatului. Greşit! De la acest ficat gras pot porni cele mai de temut boli hepatice: hepatitele cronice, ciroza, cancerul de ficat.
Steatoza hepatică nu e cazul să fie neglijată, ea trebuie descoperită încă din primele faze şi cu terapia recomandată de medic, incluzând şi modificarea dietei, se ajunge şi la regresia afecţiunii. Steatoza hepatică înseamnă încărcarea cu grăsime a celulelor ficatului, care astfel nu-şi mai îndeplinesc rolul de maximă importanţă.
Ficatul gras nu dă semnale clare, o anume oboseală nejustificată prin sporirea eforturilor e simptomul că ceva este în neregulă în ficat. Ficatul gras se descoperă în urma unor analize de ficat şi în urma unei ecografii, care arată o imagine caracteristică bolii, o “strălucire” aparte a ficatului. Încărcarea cu grăsime a celulelor ficatului este prima etapă a bolii.