JURNALUL.RO - Stresul și sedentarismul, printre cauzele bolii Parkinson
Deși este recunoscută ca una dintre cele mai frecvente tulburări neurologice la nivel mondial, iar statisticile arată o creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri în rândul populaţiei, boala Parkinson rămâne o afecțiune cu multe necunoscute atât pentru medicii specialiști, cât și pentru cercetători.
18 Ianuarie 2017, 12:56
Pesticidele, unele medicamente, stresul și sedentarismul se numără printre factorii incriminați de specialiști.
Boala Parkinson este o afecțiune neurologică degenerativă, care apare în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor. Deoarece zona afectată joacă un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremor și instabilitate posturală.
Pe măsură ce progresează, boala Parkinson devine invalidantă, indiferent de vârsta la care survine, împiedicând desfăşurarea activităţilor cotidiene cum ar fi mersul, îngrijirea personală, alimentația, arată specialiştii.
"Vârsta de debut a bolii este de obicei după 65 ani, dar în prezent se înregistrează cazuri care debutează sub vârsta de 50 ani - peste 15 % din totalul cazurilor, fapt ce ar trebui să ne îngrijoreze tot mai mult.(...)
Persoanele afectate de această boală la o vârstă tânără sunt de obicei active din punct de vedere social, în plină ascensiune profesională", a afirmat prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN) și Societății de Neurologie din România (SNR).
Cauze genetice sau factori externi?
În privința cauzelor, medicul a explicat că este o boală cronică degenerativă de tip multifactorial: „Are multe cauze și fiecare om face propria lui boală Parkinson, cu predominanța unor simptome specifice. Parkinson nu este o boală, este o colecție de boli”.
“Există unele vulnerabilități genetice. Există câteva categorii, puține, de boală Parkinson care apar ca urmare a unor deficiențe genetice, a unor mutații, dar în marea lor majoritate rolul componentei genetice este acela de a interacționa cu mediul și dă numai o vulnerabilitate, nu dă o stigma că 100% vei face boala”, a explicat prof. Dafin Mureșan.