JURNALUL.RO - Tu ştii ce vrei de la banii tăi? Randamente sau siguranţă?
Ai ceva bani puşi deoparte într-un depozit bancar pentru zile negre şi te uiţi cu disperare cum fiecare nouă lună de dobânzi mici, taxe şi comisioane îţi macină rezerva încet, cu sume mici, dar sigur.
10 Noiembrie 2016, 08:54
Dacă da, eşti unul dintre sutele de mii de români care trăiesc aceeaşi experienţă. Şi nu pentru că nu a-i avea alternativă, ci doar pentru că nu ştii exact ce vrei de la banii pe care îi ai puşi deoparte.
Dacă până acum câțiva ani un depozit bancar oferea şi o garanţie împotriva pierderii, dar şi dobânzi relativ mulţumitoare, de ceva timp paradigma economico-financiară s-a schimbat radical, iar depozitele bancare nu doar că nu mai aduc randamentele scontate, ci au ajuns să genereze pierderi reale, după deducerea taxelor şi comisioanelor bancare.
Preţul siguranţei şi al câştigului
Investitorii sunt puşi în faţa unor dificultăţi fără precendent în istorie când vine vorba de a alege între “siguranţă” şi “randamente”, adică între a-ţi plasa banii în instrumente care oferă un grad relativ ridicat de siguranţă (depozite bancare, obligaţiuni de stat, certificate de depozit etc), plătind preţul unor “pierderi” tot mai consistente, sau în instrumente financiare care au potenţialul de a aduce randamente (cum sunt acţiunile), dar care au asociate riscuri tot mai mari.
În acest univers investiţional, mai complicat ca niciodată în istoria contemporană, fondurile mutuale de investiţii își fac loc prin realizarea unor mixuri între nevoia de siguranţă şi cea de a obţine randamente.