JURNALUL.RO - Urinarea nocturnă frecventă, risc sporit de deces
Nocturia este termenul medical folosit pentru urinare excesivă în timpul nopții. În timpul somnului, corpul tău produce mai puțină urină, care este mai concentrată. Acest lucru inseamnă că cei mai mulți oameni nu au nevoie să se trezească în timpul nopții pentru a urina și pot dormi neîntrerupt timp de șase pană la opt ore.
02 Februarie 2017, 09:11
Dacă ai nevoie să te trezești de mai multe ori în timpul nopții pentru a urina, este posibil să suferi de urinare excesiva pe timp de noapte. Nocturia poate fi un semn al unei afecțiuni medicale.
Un somn bun vă ajută să vă simțiți odihnit dimineața. Cu toate acestea, atunci când aveți nevoia frecventa de a utiliza toaleta pe timp de noapte, un somn bun poate fi transformat intr-un chin. Există mai multe cauze posibile. Unele au nevoie de tratament medical, iar altele le puteți gestiona pe cont propriu. (PM)
Urinarea nocturnă este nevoia unei persoane de a se trezi din somn şi a urina în timpul nopţii. Ea nu trebuie confundată cu enurezisul, în care se produc pierderi de urină fără ca persoana în cauză să se trezească.
În mod normal, pe timpul nopţii, creşte concentraţia şi scade cantitatea de urină. Acest fenomen este sub controlul unui hormon numit antidiuretic, a cărui secreţie se diminuează cu vârsta, aşa că, după 65 de ani, nicturia este un fenomen mai răspândit.
În mod obişnuit însă, trebuie să putem dormi noaptea şase-opt ore fără a fi nevoie de a ne trezi în acest scop. O trezire spre dimineaţă este considerată normală, dar două sau mai multe sunt deja patologice. Există oameni care ajung să se trezească chiar de patru-cinci-şase ori.
Astfel, somnul este tulburat şi apar oboseala şi scăderea capacităţii de concentrare a doua zi. De asemenea, mai ales vârstnicii pot suferi căderi sau alte accidente când merg noaptea la baie. Mult mai important însă, acest simptom poate să denote o afecţiune încă ascunsă.
Astfel, studii derulate în Statele Unite şi Japonia au ajuns la concluzia că oamenii care se trezesc de mai multe ori noaptea pentru a urina au un risc mai mare de mortalitate.
Mai mult, dacă acest risc este cu 20%-30% mai mare pentru persoanele peste 65 de ani, el este în schimb de două-trei ori mai mare pentru cei sub această vârstă. Nu, asta nu înseamnă că sunteţi condamnaţi la moarte dacă vă treziţi noaptea pentru a urina!
Înseamnă însă că, probabil, suferiţi de o maladie şi nu aţi fost încă diagnosticat sau că boala de care suferiţi se agravează ori nu este bine controlată prin tratament. Indiferent de situaţie, trebuie să vă consultaţi cu medicul dumneavoastră de familie.