JURNALUL.RO - Viața fără lacrimi. Cum poți preveni uscarea ochilor
Sindromul ochilor uscați cunoscut și ca xeroftalmia sau keratoconjunctivita uscată este o afecțiune a ochilor în care fie filmul lacrimal se evaporează rapid fie producția de lacrimi este mică, astfel că ochii sunt în permanență uscați și inflamați. Cele mai întâlnite simptome sunt senzația de înțepătură puternică la nivelul ochilor, arsuri, durere, iritație la nivelul ochilor, sensibilitate la fum și la vânt, roșeață, oboseala ochilor – chiar și după numai câteva minute de citit, fotofobie, vedere încețoșată etc.
25 Ianuarie 2017, 08:34
Uneori, pot apărea complicații, iar atunci simptomele se agravează: fotofobia și roșeața ochiului sunt persistente, durerea crește și vederea se deteriorează.
Sindromul ochilor uscați apare din cauza lipsei lacrimilor. Acestea sunt alcătuite din apă, uleiuri grase, electroliți, substanțe antibacteriene și reprezintă un amestec care curăță suprafața globului ocular.
Fără lacrimi, vederea este îngreunată. Adesea, ochii uscați apar atunci când în amestecul lacrimal există un dezechilibru sau când nu sunt produse suficiente lacrimi pentru a menține sănătatea ochiului. Alte cauze pot fi probleme ale pleoapelor, anumite medicamente sau factori de mediu.
Și vârsta poate fi o cauză - de obicei, după vârsta de 40 de ani, producția de lacrimi scade.