Pogaci (Rețeta lui Radu Anton Roman)
„Strămoașele“ fursecurilor, niște turtițe făcute din grăsime și făină, adică dintr-un fel de „aluat fraged“, zis și „franțuzesc“, cu mult înainte ca „aluatul fraged“ sau „franțuzesc" sa fi fost inventat și cunoscut ca atare.
30 Decembrie 2016, 11:35
Budai-Deleanu ne-a predat la Scoala Ardeleana a balcanismului Tiganiadei destul despre pogaci ca sa ne bucuram cand le vedem la crasmele de pe Mures.
Mai ales ca se asaza bine langa un ulcioras cu Feteasca Alba de la Craciunelu si se tolaneste de-a dreptul (dreapta!) in luminita unui „fif“ de palinca de caise de langa Jibou.
Ingrediente
Pogacile babei Dochia:
1 blid de jumeri
ceva faina (merge si malaiul)
unsoare
oua
jumerile, tocate, se framanta cu faina, untura si vreo doua
oua si se coc, pe foi de varza, in cuptor
Pogacelele doamnei Lucretia:
500 g jumari de porc
faina, cat primeste un aluat potrivit
100 g untura
1 pahar lapte
1 paharel vin
1 lingura drojdie
6 oua
1 pahar smantana
sare, piper, chimen, paprica