Deficit de forță de muncă. Pensionarii, noua speranță
România are un mare deficit de forță de muncă, generat de foarte mulți factori. În afară de scăderea demografică progresivă, din ultimii 30 de ani, și de migrația către țări care oferă salarii mult mai mari, angajatorii se plâng de slaba pregătire profesională a tinerilor, de lipsa de implicare a noilor generații, la care se adaugă instabilitatea, lipsa de predictibilitate și pretențiile din ce în ce mai mari.
26 Septembrie 2018, 11:39
În acest context defavorabil pentru angajatori, unii au găsit soluția salvatoare, apelând la pensionarii încă apți de muncă.
Pensionarii știu și meserie, au și foarte multă experiență, dar se și implică total în ceea ce fac și nici nu au pretenții financiare foarte mari.
Chiar și instituțiile statului apelează la pensionari, mai ales în Educație, dar și în ministere, unde sunt din ce în ce mai greu de găsit experți. Un alt domeniu în care s-a creat deja un trend este industria ospitalității.
Victor Iancu, patronul grupului Europolis, din Tulcea, se bazează în foarte mare măsură pe profesioniștii din domeniu care au ieșit deja la pensie, dar încă mai vor și mai pot să muncească, reușind astfel să asigure necesarul de personal calificat de care are nevoie: bucătari, ospătari și cameriste cu foarte multă experiență, care au muncit toată viața în acest domeniu și nu dau niciodată greș.
Probleme sunt, însă, iar legislația nu ajută cu nimic piața, în privința reglementării unui cadru contractual special pentru această categorie de oameni care pot aduce plusvaloare și pot rezolva, măcar parțial, problema generală a deficitului de personal calificat.
Citeste continuarea AICI